Může za potíže Samsungu Galaxy Note 7 vyzdvihovaný „symetrický“ design?

Po včerejších informacích ohledně problematických baterií se ukazuje i další strana mince, která mohla mít vliv na vznícení některých baterií. Někteří analytici se vyjádřili v tom smyslu, že na vině může být i samotný návrh celého zařízení. Jak moc pravděpodobné je totiž to, že mají problémy baterie od dvou různých výrobců? Podle některých názorů se pod problematický Note 7 podepsal vzhled, resp. „symetrický“ design. Co mohlo tedy konkrétně způsobit problémy?

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Přineslo zkázu Notu 7 jeho „symetričnost“ aneb ideální zakřivení přední a zadní strany?

Samsung u Galaxy Note 7 stavěl na tom, že díky zahnuté displeje je telefon při bočním pohledu symetrický. Jednoduše, přední strana je zaoblená stejně jako strana zadní, obě jsou navíc potaženy odolným sklem Gorila Glass 5. Toto rozhodnutí ale zřejmě ovlivnilo i návrh baterií, které, jako vždy, měly využít vnitřní prostor na maximum.

Klepněte pro větší obrázek
Rentgenové snímky baterií pro Galaxy Note 7 vyrobené Samsung SDI a čínskou ATL

Jak ukazují rentgenové snímky, Samsung SDI pro Note 7 vyráběl baterie, jejichž izolační pláty mezi anodou a katodou byly umístěny až přímo u kraje baterie. A protože tyto akumulátory byly ještě „o vlas“ větší, než místo pro ně připravené, docházelo v rozích k částečnému narušení obalu. A ten se zřejmě díky větších interních tlacích v telefonu dále narušoval, až došlo k nezvratnému poškození akumulátoru zkratem. Vliv zde mohla mít vodotěsnost zařízení i přímá návaznost skla na kov, která uvnitř vytvořila hůře dostupný prostor pro vyplnění samotnou baterií.

V případě baterií od ATL však rentgenové snímky nevykázaly žádné ze zmiňovaných problémů baterií od Samsungu. Spekulace se tedy zatím točí ohledně neočekávaného tlaku v rozích baterie díky příkře zahnutým hranám, což by byla systémová chyba při návrhu Notu 7. Stejně však mohl být vadný i návrh Voltage Controlleru či nutnost vyrobit velké množství baterií a to co nejrychleji.

Vše jsou ale zatím pouze spekulace. Samsungu se přesný problém v laboratoři zatím replikovat nepodařilo, jihokorejci však očekávají, že přesnou chybu zjistí a přednesou veřejnosti v horizontu několika týdnů.

Via SBS, NYT, Phonearena

Diskuze (22) Další článek: Podívejte se na rodokmen mobilů s duálními fotoaparáty. Znáte je všechny?

Témata článku: Samsung, , , , , Samsung Galaxy Note, Samsung Galaxy Note 7, GAL, Note, Galaxy note, Boční pohled, Sam, Mince, Pot, Galax Note, Symetrický design, Přímá návaznost, Samsun, Potíž, Celé zařízení, Děs, Śamsungu Galaxy, Gorila Glass, Vnitřní prostor, DESI