Nový čipset Exynos M1 od Samsungu vykazuje obří výkon

Samsung na příští rok plánuje novou generaci čipsetu Exynos, která je známá pod označením Exynos 8890 nebo také jako Exynos M1. Hlavní změnou má být to, že Samsung v čipsetu poprvé použije vlastnoručně vyráběná jádra, která nahradí dříve používaná jádra Cortex od ARM. O benchmarcích první testovací generace procesoru jsme vás již informovali v tomto článku, nyní se na internetu objevilo skóre chystaného procesoru, který mezitím postoupil do další vývojové fáze.

Klepněte pro větší obrázek
Výsledky benchmarku Geekbench chystaného čipsetu Exynos 8890 s jádry Mongoose a jejich porovnání s Exynosem 7420 a Apple A9

Z posledních výsledků benchmarkovací aplikace Geekbench vyplývá, že Samsung nový procesor Exynos 8890 testuje s frekvencí 2,3 GHz. V jednojádrovém testu získal Exynos M1 2 294 bodů, ve vícejádrovém testu pak dosáhl skóre 6 908. Zdroj také informoval o výsledcích benchmarku s aktivním Úsporným a Ultra úsporným režimem. Do porovnání byl zahrnut i procesor Apple A9, který je považován za zatím nejvýkonnější mobilní procesor. V současné době jej najdeme u iPhonů 6S a 6S Plus. Nový Exynos by měl přinést podobný výkon, který by mohl s jeho probíhajícím vývojem ještě nepatrně narůst. Očekává se, že Samsung s novým Exynosem 8890 postaveném na vlastních jádrech Mongoose vyrukuje již příští rok v modelu Galaxy S7.

Z Čínské sociální cítě Weibo dále přicházejí informace o tom, že chce Samsung v průběhu let 2017 - 2018 ve svých čipsetech Exynos začít používat i vlastnoručně vyráběné grafické čipy. Do té doby jihokorjeci budou usilovat o zprovoznění HSA architektury (Heterogeneous System Architecture), která umožní procesoru a grafickému adaptéru být na stejné sběrnici a sdílet stejnou paměť a úlohy. Aplikací HSA by mělo dojít ke zvýšení celkového výkonu čipsetu, a také ke zlepšení v oblasti zobrazování grafiky. Integrace HSA do grafických adaptérů Mali má proběhnout již příští rok, od roku 2018 pak má Samsung začít používat své grafické čipy s HSA. Jihokorejci ale zatím oficiálně nepotvrdili, že by pracovali na vlastní grafice, takže je zatím vše v úrovni spekulací.

Via Sammobile, Weibo

Diskuze (32) Další článek: Jonyho první Apple Store: Živé stromy a ohýbané sklo

Témata článku: Samsung, , , , Samsung Galaxy S7, Samsung Galaxy S7 64GB, Samsung Galaxy S7 Active, Samsung Galaxy S7 Edge, Samsung Galaxy S7 Edge 64GB, Sam, Čipset, Mongoose, Nov, Jednojádrový test, Obří výkon, Výkon, Nový čip, Samsun, Zvýšení cel, Nový čipset, Čip, Podobný výkon