Samsung Ativ S: s logem WP na zádech [preview]

Přinášíme vám fotografie a exkluzivní první pohled na Samsung Ativ S, první WP8 smartphone od Samsungu.

Samsung odhalil novou rodinu produktů Ativ na přelomu srpna a září loňského roku na veletrhu IFA v Berlíně. Nová produktová řada nahradila smartphony řady Omnia (konkrétně modely Omnia 7, Omnia W a Omnia M), které se sice nejnovějšího systému od Microsoftu nedočkají, americký gigant ale na trh vypustí aktualizace na verzi WP 7.8, které přinesou některé klíčové funkce i do starší verze systému. Do redakce nám čerstvě dorazil model Ativ S, dobře vypadající high-end smartphone, který potěší svým kvalitním zpracováním, pohledným designem i rychlostí systému.

Samsung Ativ S
I8750
rozměry a hmotnost: 137 × 71 × 8,7 mm, 135 g
displej: 4,8", kapacitní Super AMOLED, 720 × 1 280, 306 PPI
sítě: GSM, 3G
konektivita: microUSB Type-B, Wi-Fi none, Bluetooth 3, GPS
paměť: 16 GB, microSDHC (32 GB), RAM: 1 GB, baterie: 2 300 mAh
procesor: Qualcomm Snapdragon S4 Plus (2× Krait, 2 GHz, 28nm)
operační systém: Microsoft Windows Phone 8 (Apollo)
fotoaparát: 8MPx, video (1 920 × 1 080), autofocus, blesk
32 %
vybavenost
cena: už se neprodává

Definuje novou řadu

Samsung Ativ S je svou velikostí podobný vlajkové lodi Samsungu s Androidem, modelu Galaxy S III. Pokud je dáme blízko sebe, zjistíme, že Ativ S má méně zaoblené rohy, což na venek může působit mohutnějším dojmem. Pomáhá tomu i výrazná stříbrná lišta, která na okrajích lehce vystupuje nad okolní povrch a alespoň trochu chrání sklíčko Gorilla Glass 2, které je jinak rozprostřeno po celé přední ploše, při bočních nárazech.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek  Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Porovnání designu se Samsungem Galaxy S III, se kterým jsme Ativ S srovnávali již v době jeho představení.

Hlavním hardwarovým prvkem telefonu je samozřejmě 4,8" Super AMOLED displej s rozlišením 720 x 1280 pix. Má vynikající jemnost a skvělé pozorovací úhly a líbí se nám i syté barevné podání. Pod displejem jsou umístěny hlavní ovládací prvky v čele s klávesou Windows, která  vás vrací na domovskou obrazovku Start, zpětná šipka vrací o úroveň zpět, jejím delším podržením aktivujete obrazovku posledních spuštěných aplikací. Klávesa s lupou slouží k vyhledávání na portálu Bing. Pro úplnost jen dodám, že klávesa Start je hardwarová, vyrobena z pevného plastu, a dobře se mačká. Zbývající dvě tlačítka jsou vyvedena v senzorické podobě s vibrační odezvou. V zamčeném stavu vidíte jejich piktogramy, po odemčení se symboly podsítí bílou barvou. Nad displejem pak najdeme mřížku reproduktoru, kamerku pro videohovory a čidla pro přiblížení a regulaci jasu.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Samsung Ativ S z čelní strany - 720p Super AMOLED displej a detail kláves pod displejem. Jediným pevným tlačítkem je klávesa Start, po jejíchž stranách jsou umístěny senzorické doplňkové ovládací prvky s vibrační odezvou. 

Levý bok zařízení je, jak již bývá u Samsungu zvykem, vyhrazen pro klávesy regulující hlasitost. Na pravém boku pak najdeme zamykací tlačítko a překvapivě i spoušť fotoaparátu. Je škoda, že se s ní setkáváme výhradně u modelů Samsung s operačním systémem od Microsoftu. Vyhrazená spoušť by se určitě hodila i do high-end zařízení jiných operačních systémů, zejména u těch s Androidem. Tlačítko je dvoupolohové, namáčknutím dojde k zaostření scény, domáčknutím se snímaná scéna vyfotí. Na zadním krytu najdeme samotný 8Mpix snímač, kterému sekunduje přisvětlovací dioda. Čočka je vyvýšena nad okolní povrch kovovým rámečkem, což bude poslední štací při obraně proti poškrábání.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Samsung Ativ S ze zadní strany - zadní skořápka s imitací kovu je velmi pružná, pravděpodobně byl u ní použit stejný materiál, jako v případě Galaxy S III.

Provedení zadního krytu mohu srovnat např. se stříbrnou verzí Galaxy S III, zadní skořápka je vyrobena z plastu a poměrně věrohodně imituje kov. Rámeček ve spodní části evokuje přítomnost širokého reproduktoru, ve skutečnosti ale zabírá jen necelé dva centimetry na délku. Pod krytem najdeme 2300mAh baterii a sloty pro microSIM a microSD kartu. Ta může volitelně doplnit interní 16GB paměť. Po připojení k počítači je aktivován režim telefonu, tzn., že interní paměť se v počítači objeví jako vyměnné médium - telefon. Nezapomnělo se ani na konektorovou výbavu, spodní hrana disponuje microUSB konektorem, horní hrana pak 3,5mm jackem. Vedle něj je pak umístěn druhý mikrofon redukující šum, hlavní mikrofon se samozřejmě nachází na spodní hraně. Dílenské zpracování se povedlo, mírnou vůli však vidím u pravé části zadního krytu, která u našeho testovacího kusu nedoléhá tak těsně, jak by měla.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Samsung Ativ S v dlani díky méně zaobleným rohům působí mohutněji, než v případě Galaxy S III. Rozměry těchto zařízení jsou ale víceméně srovnatelné.

Windows Phone 8 a bonusová nabídka výrobce

Po spuštění a zadání PIN kódu nás čeká základní obrazovka Windows Phone 8 s dlaždicemi Metro. Vše co byste rádi věděli o operačním systému, jsme vám již ukázali v jeho recenzi, já se v krátkosti zaměřím na detaily. V prvné řadě je v telefonu patrná přítomnost vestavěných aplikací přímo od výrobce. Mám na mysli komunikátor ChatOn, který je již delší dobu zaveden na platformě Android, dále pak nechybí klient komunitní služby Family Story, Mini Diář pro vytváření záznamů z cest, hudební portál Music Hub, Now pro sdružení počasí AccuWeather, Yahoo zpráv, akcií, kurzů měn a nejlepších tweetů. Aplikace Photo Editor se osvědčila již na Androidu a tak přicházejí její reinkarnace i pro Windows Phone 8. U snímků můžete nastavovat barevné tóny, efekty či přidávat dekorace. Na Marketplace dále naleznete vlastní prostor Samsung Zone, ten toho však oproti předinstalovaným Samsung aplikacím mnoho navíc nenabízí.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Základní obrazovka plná dlaždic, hlavní nabídka a klávesnice. Stahujeme aplikaci z Marketplace, aplikace Now, aplikace Peněženka, vybíráme systémový barevný motiv, systémové informace.

Mezi systémovými aplikacemi dále jistě oceníte přítomnost editoru Office či poznámek One Note. Aplikace Peněženka sdružuje různé platební metody. Základem je přidání vlastní platební karty, ke které se můžete napojit na některé další platební aplikace třetích stran a jejich služby. Vložená karta dále může sloužit k nákupu hudby a aplikací přímo přes telefon, přístup k platbám a aplikaci peněženka je doporučeno chránit vlastním PIN kódem. Svižnost a plynulost ovládání systému je naprosto bezproblémová, hlavní výpočetní jednotkou je dvoujádrový 1,5GHz procesor Krait, kterému sekunduje 1GB operační paměť. Novináře jistě potěší i fakt, že nyní mohou rychle a bez zásahu do systému screenovat obsah displeje, stačí souběžně stisknout klávesu Start a zamykací tlačítko. Samsung Ativ S je povedený přístroj jihokorejského výrobce, který se bude snažit soupeřit zejména v s Nokií Lumia 920 či s HTC 8X. Cenově by se mělo zařízení vměstnat někde mezi oba konkurenty, na trhu by se měl Ativ S prodávat za cenu okolo 13 tisíc Kč.

Zařízení budeme v nadcházejících dnech a týdnech pečlivě testovat, pokud máte nějaké dotazy, obraťte se na nás v komentářích pod článkem.

Diskuze (29) Další článek: HTC One SV: připlatíte si za LTE? [recenze]

Témata článku: Samsung, , , HTC Windows Phone 8X, Nokia Lumia 920, Samsung Ativ S, Samsung Galaxy S, Samsung Galaxy S III, Samsung Omnia 7, Samsung Omnia M, Samsung Omnia W, Produktová řada, Sam, Pohledný design, Snímaná scéna, Macromedia, Reinkarnace, Nejnovější systém, Log, Samsun, WMO, Venek, Platební aplikace, Pře, Samsung Ativ