Samsung Galaxy S III: legenda pokračuje [preview]

Dočkali jsme se, Samsung Galaxy S III je zde. Má lepší výkon, displej i baterii, řadu zajímavých technologií a dobíjet se bude bezdrátově.

Samsung Galaxy S III je vlajkovou lodí Samsungu pro letošní rok. Velké ohlasy telefon vzbuzoval již měsíce před představením, dnes je všem spekulacím konec. Známe design, známe novinky, známe specifikace.

Galaxy S III je zařízení o rozměrech 136,6 × 70,6 × 8,6 mm a hmotností 133 gramů. Na velikosti se podepsal 4,8" Super AMOLED displej s rozlišením 1280 x 720 obrazových bodů. Pod displejem najdeme hlavní ovládací prvky použitého Androidu 4.0, jedná se o kontextovou klávesu, zpětnou šipku a středovou klávesu Home. Na zádi se telefon může chlubit 8Mpix fotoaparátem s autofocusem a LED přisvětlením. Nad displejem najdeme 1,9Mpx kamerku, která otevírá brány nových inteligentních funkcí.

Klepněte pro větší obrázek 
Největší představovací akce roku v podání Samsungu nakonec odhalila „pouze“ model Galaxy S III.
Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Samsung Galaxy S III v barevné variantě Pebble Blue
Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Samsung Galaxy S III v barevné variantě Marble White

Mimo rozpoznávání obličeje je to funkce označovaná jako Smart stay - kamerka sleduje vaše oči a ví kam se díváte, díky tomu může pružně odemykat a zamykat displej, měnit jas displeje podle toho, co děláte, či předvídat vaše další kroky. Galaxy S III se inspiroval přírodou, takže v telefonu čekejte pozadí a zvuky inspirované přírodními živly. Lockscreen má vibrační odezvu, dotykem na plochu můžete čeřit virtuální vodní hladinu. U útrobách se nachází čtyřjádrový 1,4GHz procesor Exynos, který bude hlavním hnacím motorem. I díky němu se aplikace mají otevírat rychleji a webový prohlížeč má být plynulejší, než v případě Samsungu Galaxy S II.

Klepněte pro větší obrázek
Čelní kamerka vás sleduje. Ví, že se díváte na displej, takže jej nenechá zhasnout

Samsung Galaxy S III
93 %
Klepněte pro větší obrázek rozměry a hmotnost: 137 × 71 × 8,6 mm, 133 g
displej: 4,8'', kapacitní Super AMOLED, 720 × 1 280, 306 DPI
sítě: GSM (čtyři pásma), WCDMA (čtyři pásma), GPRS, EDGE, HSPA (21,1|5,76 Mb/s)
konektivita: microUSB, MHL, Wi-Fi, Bluetooth, GPS, NFC, 3,5mm jack
paměť: uživatelská 64 000 MB, operační 1 024 MB RAM, baterie: 2 100 mAh
procesor: Samsung Exynos 4412 (4× Cortex-A9, 1 400 MHz, 32nm), ARM Mali-400 MP
operační systém: Android 4.0 (Ice Cream Sandwich)
fotoaparát: 8MPx (3 264 × 2 448), video (1 920 × 1 080), autofocus, diodový blesk
cena: není v prodeji

S funkcí S Voice novinka překračuje dosavadní hranice rozpoznávání hlasu. Není třeba používat jednotné fráze pro vyhledání počasí nebo spouštění aplikací podle přednastavených hesel. Galaxy S III rozpoznává běžné mluvené slovo, na jehož základě vykoná věci, které po telefonu chcete. Pokud zazvoní budík, můžete mu sdělit, aby se ztišil. S Voice můžete dále použít k přehrávání písní, korekci hlasitosti, odesílání zpráv a e-mailů, organizování událostí v kalendáři nebo k automatickému aktivování fotoaparátu. Rozpoznávání je zatím funkční jen v angličtině, francouzštině, italštině, španělštině a korejštině, kdy se dostane i na náš mateřský jazyk zatím není známo.

Klepněte pro větší obrázek 
Vypadá jako Apple Siri, má plnit podobné funkce jako Apple Siri. Už teď se těšíme na přímé srovnání

Kamerka je využívána i pro funkci nazvanou Direct Call. Pokud budete psát SMS a najednou se rozhodnete, že raději zavoláte (přeci jenom hovorem můžete řadu záležitostí vyřídit rychleji), stačí když telefon přiložíte k uchu a automaticky začne vytáčet. Displej má úhlopříčku 4,8" a Samsung se chlubí 0,01ms odezvou, takže na něm za žádných okolností neuvidíte trhaný obraz. Displej se oproti modelu Galaxy S II zvětšil o 22 %, přesto se Samsungu podařilo zvětšit rozměry samotného zařízení jen nepatrně. Zobrazovač je navíc méně energeticky náročný, takže bude z baterie ubírat méně energie, než předchozí generace displejů Super AMOLED. Displej a plastové kryty telefonu jsou opatřeny vrstvou, kterou Samsung označuje jako Hyperglaze. Smart Alert pak bude váš kapesní personální asistent. Když telefon po delší době nečinnosti vezmete do ruky, začne vibrovat, aby vás upozornil na všechny události, které jste doposud zmeškali.

Klepněte pro větší obrázek 
Píšete SMS, ale rozhodnete se, že raději zavoláte. Stačí zvednout telefon k uchu. Samsung tomu říká Direct call
Klepněte pro větší obrázek
Smart alert ví, že jste se vzdálili od telefonu. Po návratu vás upozorní na zmeškané události

Interní paměť bude mít tři základní kapacity 16, 32 nebo 64 GB (bude pravděpodobně dostupná později), k dispozici navíc bude i slot pro microSD karty. V rámci interní výbavy narazíme na Bluetooth 4.0 a podporu Wi-Fi Channel Bonding, v jednu chvíli se tak budete moci připojit na dvě pásma Wi-Fi současně, což navýší celkovou přenosovou rychlost. K GPS se u novinky přidává podpora navigačního systému Glonass.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek 
Odemykání telefonu jako spadlá kapka na vodní hladinu. Telefon má tloušťku 8,6mm.
Na zádech sekunduje 8Mpix snímači přisvětlovací dioda. 

Zajímavé je i doplňkové příslušenství. Samsung představil bezdrátovou nabíječku. Neuvádí však, jestli bude nutné telefon položit na podložku, nebo to bude fungovat i na větší vzdálenost tak, jak jsme to viděli už dříve na videu.

Nebude chybět ani krycí flip, dokovací stanice, stojánek s náhradní baterií a HDTV adaptér. K dispozici bude i hudební společník S pebble. S ekvalizérem se setkáme i mimo hudební přehrávač. Samsung jej přidal i k telefonnímu modulu, takže půjde upravit i zvukový výstup (výšky, basy) v rámci hovoru. Co se týče multimédií, podporuje Galaxy S III řadu audio a video kodeků. S trochou nadsázky půjde spustit téměř každý mainstreamově využívaný multimediální formát.

Klepněte pro větší obrázek
Galaxy S III při pohledu z boku. Displej se zvětšil, telefon jako celek ale zase tolik nenarostl. Na snímku lze vidět zamykací tlačítko. Na protějším boku pak bude přítomna klávesa regulující hlasitost.

Fotoaparát disponuje funkcí Zero shutter, Samsung zkrátil prodlevu mezi vyfocením a skutečným uložením snímku na minimum. Při focení pomůže přisvětlovací diopda, myslelo se i na zlepšení focení v horších světelných podmínkách. Do režimu focení se dostanete za 1 sekundu, fotografie můžete pořizovat až s rychlostí 3,3 snímků za vteřinu. Hodit se to bude u fotografického nastavení Best photo, z osmi fotografií rychle vyfocených za sebou telefon sám vyberete tu nejlepší. Burst shot zase hned za sebou zachytí 20 po sobě jdoucích snímků a vy si vyberete ten pravý.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Detaily - 3,5mm jack na horní hraně, pod displejem je umístěna osvědčená trojice ovládacích kláves. Zezadu telefon připomíná oblázek, zdání ale klame. MicroUSB konektor byl umístěn na spodní hranu.

Mezi další funkce fotoaparátu patří Face zoom, jehož docílíte dvojitým tapnutím na displej. Při prohlížení fotek v galerii můžete automaticky nastavit zoomování na obličeje lidí (Face slideshow). Telefon navíc vaše objekty fotografického zájmu může sám roztřídit podle jejich obličeje, funkce se nazývá Group tagging

Klepněte pro větší obrázek
Volba Buddy Photo Share umožňuje přímé sdílení vyfocených snímků se všemi, kteří jsou na fotografii zachyceni.
Klepněte pro větší obrázek
Funkce Social tag hlídá, jak se mají vaši přátelé na komunitních sítích.
Jejich aktualizace stavů tak mohou být zobrazeny přímo ve fotografiích po rozpoznání jejich obličejů.

Při natáčení HD videa můžete počítat se stabilizací obrazu, v průběhu natáčení můžete navíc pořizovat statické snímky. Při přehrávání videa máte k dispozici funkci Pop up Play. Když budete chtít sledovat video a zároveň si přečíst nebo napsal mail, můžete nechat video minimalizovat do obdélníku na displeji, kde se bude i nadále přehrávat. Vy si tak můžete vyřídit vše potřebné a pak se k videu vrátit. Díky aplikaci AllShare Cast můžete přes Wi-Fi zrcadlit obsah displeje Galaxy S III např. na vzdáleném monitoru s Wi-Fi, tabletu nebo notebooku. K již zavedené aplikaci AllShare Play se přidává nová funkce Group Cast, díky níž můžete bezdrátově sdílet obsah na obrazovce s několika přáteli na stejné Wi-Fi síti. Každý z vašich kolegů můžete do telefon vkládat komentáře a zakreslovat změny v reálném čase, což se může uplatnit např. u firemních porad a prezentací.

Klepněte pro větší obrázek
AllShare Cast je v podstatě zrcadlení obsahu displeje na televizi či monitor
Klepněte pro větší obrázek
AllShare Play slouží pro pro streamovani z mobilu na tablet, PC a zpět. Streamovat je možné přes domácí router i přes internet. Na návštěvě tak vzdáleně přistoupíte ke svému domácímu počítači a stáhnete si fotky, video atd.

Funkce S Beam využívá vestavěného čipu NFC, přenos souborů je tak otázka letmého dotyku telefonů a jednoho tapnutí na displej. Pokud je navíc protějškem další model Galaxy S III, je přenos filmu o velikosti 1GB otázkou zhruba tří minut. Samsung spolupracuje s Visou a do zahájení letních olympijských her v Londýně můžeme očekávat, že se tato záležitost posune dosti kupředu, co se týče nabízených služeb, aplikací a v konečném důsledku i dalších modelů. Samsung inovoval své huby - Game Hub, Video Hub a Music Hub, dostanou nové funkce, zatím však pro 6-7 vybraných zemí. Pokud se vše osvědčí, na řadu přijdou i další státy.

Klepněte pro větší obrázek
Za názvem S Beam je schovaná technologie NFC

Galaxy S III bude na českém trhu v prodeji od 4. června ve dvou barevných variantách - Marble White a Pebble Blue. Později se dočkáme i dalších barevných variant. Cena zatím není známá.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Ukázka fungování S Beam, psaní textové zprávy a hraní hry přes AllShare Cast
Diskuze (123) Další článek: Samsung Galaxy S III: 30 prvních oficiálních fotografií

Témata článku: Samsung, , , Alcatel Pop Up, Samsung Galaxy, Samsung Galaxy S, Samsung Galaxy S II, Samsung Galaxy S III, Nový intel, Obličej lidí, GAL, Akce roku, Legenda, Domácí router, Protější bok, Galaxy s, Mluvené slovo, Přímé sdílení, Mateřský jazyk, Samsun, Sam, Pře,