Samsung Galaxy S5: jde kupředu, ale nespěchá [recenze]

Větší a výkonnější, odolný a rychle fotící, otisky prstů snímající. Vlajková loď Samsungu pro letošní rok v redakčním testu.

Samsung Galaxy S5 byl opět ještě před svým oficiálním představení v únoru v Barceloně jedním z nejčastěji diskutovaných modelů na internetových fórech. Spekulace hovořily o dvou modelech, základním a prémiovém, nakonec jsme se dočkali jen jednoho s polovinou neoficiálně deklarovaných funkcí. To však vzbudilo velkou vlnu nevole odrážející se zejména v tom, že Samsung novou vlajkovou loď opět vyrobil z plastu. Hardwarově není vidět tolik změn, jak by si řada uživatelů přála, i tak ale máme v rukou zajímavý model, který posouvá laťku zase o něco výše. Je ale zcela jasné, že se vývoj v těch nejvyšších patrech Android smartphonů pomalu zastavuje, a tak budou u případných kupujících rozhodovat detaily. Galaxy S5 hodlá soupeřit s HTC One M8 a Sony Xperia Z2, kdo z nich nakonec získá převahu na trhu?

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Samsung Galaxy S5 se bude nabízet ve čtyřech barevných variantách, u nás se v první vlně začne prodávat černá a bílá barevná varianta. Zlatá a modrá přijdou na trh později

Napsali jsme:

Samsung Galaxy S5
rozměry a hmotnost: 142 × 73 × 8,1 mm, 145 g
displej: 5,1", kapacitní Super AMOLED, 1 080 × 1 920, 432 PPI
sítě: GSM, 3G, LTE (150|50 Mb/s)
konektivita: microUSB Type-B, Wi-Fi 5, Bluetooth 4, GPS
paměť: 16 GB, microSDHC (32 GB), RAM: 2 GB, baterie: 2 800 mAh
procesor: Qualcomm Snapdragon 801 (4× Krait 400, 3 GHz, 28nm)
operační systém: Google Android 4.4 (Kitkat)
fotoaparát: 16MPx, video (3 840 × 2 160), autofocus, blesk
43 %
vybavenost
cena: už se neprodává

V prvních minutách testování...

Hned po rozbalení z krabice nás překvapila mohutnost zařízení, zřejmě díky zvýšené odolnosti a normě IP67. Ve srovnání s Galaxy S4 poměrně podstatně narostly rozměry, na druhou stranu se telefon zdá mohutnější, než ve skutečnosti je. Zadní plastový kryt je naomak příjemný, poněkud hůře ovladatelné se nám jeví tužší zamykací tlačítko a klávesa Home. Ta v sobě integruje čtečku otisku prstů, která zatím rozpoznává prsty bez větších problémů vždy napoprvé. Kolem displeje je vidět rámeček z jiné barvy, než jaký je zbytek čelní strany, trochu to vypadá, jako by na okrajích bylo přilepeno samotné odolné sklíčko.

Smartphone se dobře drží v ruce, po zkušenostech s Galaxy S4 již jeho jednoruční ovládání ale nebude tak snadné. Někoho může zmást i změna principu ovládání, kdy senzorickou kontextovou klávesu nahradilo tlačítko pro poslední spuštěné aplikace. Super AMOLED displej je naopak velmi jasný a probarvený, oproti předchůdci nepatrně narostl a má velmi dobré pozorovací úhly. Záslepka konektoru je masivní, zdá se však, že půjde z telefonu vystrčit, aby nebránila připojení kabelu. Uvnitř telefonu nás čeká přebarvený a zjednodušený TouchWiz nad Androidem 4.4.2 spolu se spoustou aplikačního obsahu. Fotoaparát pořizuje snímky velmi rychle, v horších světelných podmínkách má mít díky snímači ISOCELL lepší kvalitu fotografií. Budeme zvědavi, co v rámci redakčního testování u nejvybavenějšího Samsungu ještě objevíme. 

Neklouzavý plast

Samsung Galaxy S5 je podstatně větším zařízením, než byl Galaxy S4. Mezigeneračně jsme se tedy dočkali značných velikostních rozdílů, tedy něčeho, na což nebyli majitelé Galaxy S3 při přechodu na novější model zvyklí. Samsung opět vsadil na plastové zpracování, designově nejvýraznějším prvkem je zpracování zadní strany. Plast imitující kůži s jemnou strukturou je naomak příjemný, zároveň zabraňuje vyklouzávání telefonu z dlaně při zpocených rukou. Stříbrná lišta na bocích má dvě hrany, zdrsnění taktéž přidává plusové body k bezpečnému držení. Čelní plocha je jednolitě krytá ochranným sklem Gorila Glass 3, ani po třech týdnech testování v něm nevidíme žádné mikroškrábance, zvyknout si ale musíte na to, že na něm zůstávají otisky prstů a nečistoty, čistící hadřík tedy bude doporučeným příslušenstvím.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Samsung Galaxy S5 z čelní a zadní strany, na záda výrobce použil neklouzavý plast s malými prohlubněmi, do kterých však nezapadne mouka ani zrnka písku

Přestože čelní plocha působí jednolitým barevným podáním, není tomu tak, zhruba tři milimetry od konce stříbrného rámečku, jenž obklopuje celý telefon po bocích, je vidět jiná barva plastu. Skoro to na nás působí, jako by bylo právě zde přilepeno ochranné sklo Super AMOLED displeje. Ten má papírově úhlopříčku 5,1", aplikace testující hardware však informují o hodnotě 5,2". Ať je to jakkoliv, displej nám oproti loňské generaci drobně narostl. Má rozlišení 1920 × 1080 bodů (Full HD) a musíme u něj ocenit velmi dobré barevné podání a skvělé pozorovací úhly. Samsung dále zapracoval i na jasu displeje, který můžete v noci manuálně ztlumit téměř na viditelné minimum, na sluníčku jej zase můžete rozsvítit na maximum, abyste na něj dobře viděli. Čitelnost panelu ve venkovních podmínkách je velmi dobrá, o stupeň lepší, než u Galaxy S4. Nastavení jasu zvládnete přes horní výsuvnou lištu vždy velmi rychle, pokud se nechcete spolehnout na automatiku.

Barevné podání displeje lze na systémové úrovni upravit adekvátním režimem displeje. Nejlépe se nám jeví Adapt Display, který upravuje sytost a ostrost barev pro aplikace Galerie, Fotoaparát, Internet, Video, Smart Remote a Knihy Google Play. Chybí tedy podobná funkčnost kdysi ukrytá pod funkcí Režim čtení, kdy jste mohli zlepšené barevné podání nastavit pro jakoukoliv aplikaci.

Zpřesněné vyhodnocování displeje

Displej vyhodnocuje dotyky přesně, pro ovládání v rukavicích mu můžete nastavit zvýšenou citlivost. Ta se však bohužel netýká pobytu pod vodní hladinou, kde voda zabraňuje efektivnímu ovládání displeje. Smartphone disponuje odolnostní normou IP67, která zaručuje prachotěsnost a výdrž půl metru pod vodní hladinou po dobu maximálně třiceti minut. V praxi to tedy značí to, že telefon zvládne hovor na dešti a přestojí nechtěné potopení do sklenice piva, do bazénu či do sprchy jej však s sebou nenoste. Zapůjčený testovací kus však nebyl určen pro vodní hrátky, protože se jednalo o marketingový vzorek, o vodní test vás ale samozřejmě neochudíme a přineseme jej spolu s oficiální prodejní verzí Samsungu Galaxy S5.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Displej má velmi dobré pozorovací úhly a minimální odlesky, při maximálním jasu je na sluníčku dobře čitelný, v noci naopak při minimálním jasu neoslňuje. Chování podsvětlení si ale můžete nastavit na automatiku

Zřejmě díky zvýšené odolnosti a integraci čtečky otisků prstů se domovské tlačítko ovládá dosti ztuha. Jeho stisk doprovází slyšitelné cvaknutí, není to nic významného, budete si na to ale muset zvyknout. To stejné platí i o změně dlouhodobě zavedených ovladačů. Levou senzorickou klávesu nahradilo tlačítko posledních spuštěných aplikací, které je Googlem vyžadováno u všech nových smartphonů s Androidem KitKat. Pokud jste dlouholetými uživateli Samsungu, připravte se v prvních dnech a týdnech na časté překlepy. Samsung to ale vymyslel šalamounsky, pokud tuto klávesu podržíte dále, otevírají se vám kontextové nabídky. Ty jinak alternativně najdete vždy v pravých horních rozích aplikací (jsou-li k vůbec k dispozici). Pokud na Galaxy S5 přicházíte ze Sony, hledejte zpětnou šipku na opačné straně, než jste byli doposud zvyklí.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek 
Zadní skořápka je stejně jako u předchozích generací pružná až přespříliš, při nasazení a běžném používání ani nepoznáte, že některý ze zobáčků není řádně zacvaknutý. V případě pobytu u vody nebo v dešti to může být problém. V dlani se zařízení drží dobře, musíme si ale zvyknout na větší rozměry. Zachovány zůstaly ovladače pod displejem, kontextové tlačítko ale muselo být nahrazeno klávesou posledních spuštěných aplikací

Proč Samsung nepřešel na ovladače integrované na displeji? Uživatelé jsou na tři tlačítka pod displejem navyklí a svým způsobem to charakterizuje každý nový produkt jihokorejského výrobce. Senzorická tlačítka mají výraznou vibrační odezvu, mohou být podsvětlena dle uživatelského nastavení a hlavně se dobře ovládají. Mimo svých poloprůhledných logotypů značících jejich primární funkci je k dispozici i sekundární funkčnost. Podržením zpětné šipky aktivujete režim Multidisplej sloužící k prohlížení a interakci dvou nezávislých aplikací najednou. Podržením domovského tlačítka, která vás jinak stiskem přenese na plochu, spustíte Chytré karty Google. Dvojitým stiskem tlačítka Home se spouští hlasový průvodce S Voice. Ten však opět neholduje češtině, takže jej můžete s klidem deaktivovat, rychlost návratu na plochu se tím ještě zvýší, protože telefon nečeká na případný druhý stisk.

Konektor importován z Galaxy Note 3

Nad displejem je mimo loga výrobce připraven vizuálně ničím nepoutající reproduktor, čidla po stranách slouží k automatické regulaci jasu displejem vzhledem ke světlu okolí a k vypnutí displeje, pokud jej při volání přiblížíte uchu. V pravém rožku se krčí běžná 2,1 Mpix kamerka pro videohovory, „selfies“, i případně pro kombinované fotografie a videa z předního a zadního fotoaparátu. Boční ovladače jsou mezigeneračně neměnné. Levý bok je určen regulátorům hlasitosti, které dále zvládají změnu velikosti písma u zpráv nebo slouží jako fotografická spoušť. Klávesami jinak nastavujete hlasitost vyzvánění, oznámení a systému, v pohotovostním režimu však musíte stisknout dotykové tlačítko s kolečkem vedle jezdce, abyste se dostali i ke zvuku médií. Pravý bok je naopak osazen pouze zamykacím tlačítkem, delším podržení zobrazíte nabídku, ve které můžete vypnout, restartovat, nastavit tísňový a letadlový režim nebo upravit zvuky. I tato klávesa jde trochu ztuha a opět s hlasitějším cvaknutím, přikládáme to opět na vrub zvýšené odolnosti.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Masivní záslepka skrývá široký systémový konektor, naštěstí lze z telefonu povytáhnout, takže ji připojený kabel nijak nezalamuje. Přípoj k telefonu je poměrně masivní, nevypadá to, že by se měl v brzké době odlomit

Spodní hrana je kryta širokou plastovou záslepkou, která po odklopení ukrývá široký microUSB konektor (USB 3.0). Má však dvě polohy, v první jej odklopíte, ve druhé pak několik milimetrů povytáhnete z těla telefonu, aby při připojování kabelu zbytečně nezavázela. Široký konektor umožní rychlejší datové přenosy s porty USB 3.0 i rychlejší nabíjení, je ale samozřejmě kompatibilní i se standardním microUSB, tedy i se starším příslušenstvím. Ovšem ne s každým, např. dokovací stanice pro Note II a S4 nefunguje, protože zařízení potřebuje být napájeno větším proudem. Nabíjení baterie s dodávaným kabelem trvá zhruba dvě hodiny, pokud zvolíte starší microUSB nabíječku, nabíjecí čas se protáhne o desítky minut. Jakmile vytáhnete datový kabel nebo přestanete nabíjet, telefon vás upozorňuje na to, abyste záslepku důsledně zacvakli zpět, jinak hrozí, že se přes ní dostane vlhkost a nečistoty. Vedle konektoru je pak umístěn hlavní mikrofon.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Na zadní straně najdeme fotoaparát, čidlo srdečního tepu, LED přisvětlení i hlavní reproduktor. Ten vyzvání hlasitě i na rovném povrchu, díky vystouplé čočce není moc utlumen

Horní hrana disponuje 3,5mm konektorem jack, vodotěsnost je daná jeho interní membránou. Připojit si do něj můžete dodávaná i vlastní sluchátka. Vedle sekundárního mikrofonu sloužícího k redukci šumu nahrávaných videí nebo k nahrávání hlasu v režimu Diktafon - Rozhovor, je umístěn drobný infraport, který je určen k ovládání televize a jiné obývákové elektroniky pomocí podpůrných aplikací Smart Remote a WatchOn. Záda jsou osazena již zmíněným plastovým krytem imitujícím kůži, v něm pak najdeme vsazenu vystouplou čočku 16Mpix fotoaparátu s autofokusem, rychlým ostřením, LED diodou a měřením hloubky ostrosti.

]: The file '/PubSystem.Controls.Run.Articles.2015/AddOn_Blank.ascx' does not exist.-->

Témata článku: Samsung, , , , , , , HTC One, HTC One (E8), HTC One (M8), Samsung Galaxy, Samsung Galaxy Note, Samsung Galaxy Note 3, Samsung Galaxy Note 3 Neo, Samsung Galaxy Note 3 Neo Duos, Samsung Galaxy S, Samsung Galaxy S III, Samsung Galaxy S4, Samsung Galaxy S4 Active, Samsung Galaxy S4-A, Samsung Galaxy S5, Sony Xperia Z1, Sony Xperia Z2, Postranní panel, Stejný pin,