Samsung Gear S: hodinky se SIM a GPS [preview]

Zahnutý Super AMOLED, GPS a podpora 3G sítí. To jsou klíčové funkce nových hodinek Samsungu postavených na operačním systému Tizen.

Samsung dnes časně ráno představil další evoluční krok svých chytrých hodinek pod označením Samsung Gear S. Písmenem S, stejně jako u tabletů, ukazuje, že se jedná o model vyšší třídy. Při pohledu na tiskové fotografie je jasné, že displej narostl na rozměrech. Máme tu čest se dvoupalcovým zahnutým Super AMOLED displejem, která má rozlišení 360 × 480 pixelů. Zůstává také jedno ovládací tlačítko pod displejem, tentokrát není čtvercové, ale obdélníkové. Modul s hodinkami, zdá se bude nasazovat do pásku, podobně jako u náramku Gear Fit, zamykací mechanismus zůstává stejný jako u Gear 2. Celkové rozměry hodinek činí 40 × 58 × 13 mm, tělo příslušenství splňuje odolnostní normu IP67, co do prachuvzdornosti a vodotěsnosti.

Integrována SIM i GPS

Na jednom boku hodinek je umístěn mikrofon, na druhém pak sekundární mikrofon a hlavní reproduktor. Největší inovací na vnitřní straně displejového modulu je slot pro micro či nanoSIM, kterou půjde využít k mobilním datovým přenosů přes 2G a 3G sítě. SIM v hodinkách samozřejmě můžete využít pro příjem a vytáčení hovorů, zůstane ale i možnost přesměrování z telefonu, ke kterému budou hodinky připojeny skrz správcovskou aplikaci Gear Manager. Ani u nové generace hodinek nechybí snímač srdečního tepu, k nabíjení příslušenství bude opět potřeba připojit miniaturní dock s microUSB konektorem. Gear S má integrovanou 300mAh Li-On baterii, Samsung průměrnou výdrž udává na dva dny na jedno nabití.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Hodinky Gear S v barevné variantě Pure Black jsou určeny spíše pro pány

Konektivita dále čítá Bluetooth 4.1, Wi-Fi 802.11 b/g/n a také kombinovaný čip GPS/Glonass. To znamená, že na hodinkách budete moci zjistit vaši polohu samostatně, bez nutného Bluetooth propojení s vašim smartphonem (v případě Gear 2). V hodinkách je připravena i celá řada senzoru, mimo akcelerometru, gyroskopu, kompasu je připraven již zmíněný senzor srdečního tepu, UV senzor a barometr. Hodinky pohání dvoujádrový procesor o taktu 1 GHz a 512MB paměť RAM. Interní paměť má kapacitu 4 GB a měla by být uživatelsky dostupná při připojení datového kabalu.

Tizen a Ultra úsporný režim

Hodinky běží na operačním systému Tizen poslední generace a jeho součástí bude řada předpřipravených aplikací. Komunikaci obstará telefonní seznam s notifikačním centrem, z hodinek budete moci na QWERTY klávesnici psát textové zprávy i E-maily. Samsung do nich integroval konverzační režim zpráv i jakýsi nový druh přehledného fontu. Zatím nevíme, o co se jedná, takže se musíme nechat překvapit.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Hodinky Gear S v barevné variantě Pure White se budou zřejmě více líbit dámám. Velkou měrou se na našem prvním dojmu podepisují použité styl hodin. Ty samozřejmě půjde změnit, vybrat si budete moci z několika předpřipravených stylů, další půjdou stáhnout z Gear Apps

Organizaci času zajišťuje plánovač, nechybí ani zdroje novinek ze zpravodajských webů, možnosti zjištění počasí či turn-by-turn navigace HERE přes integrovanou GPS. Z hodinek budete moc prozvonit váš propojený smartphone nebo využít hlasové povely S Voice. Je však nepravděpodobné, že by se u této aplikace po několika letech konečně objevila čeština. Ultra úsporný režim bude v souvislosti s nastíněnou výdrží zřejmě nejčastěji využívanou funkcí. Podobně jako na posledních Samsung smartphonech s Androidem omezí některé funkce hodinek a přebarví uživatelské prostředí do černobíla.

Na hodinkách si budete moci přehrát hudbu či prohlížet fotografie, fotoaparát v hodinkách však tentokrát nečekejte. Zdravotní funkce obstará aplikace S Health a Nike+ Running. Další obsah půjde stáhnout přes portál Samsung Gear Apps. Není však zatím jasné, zdali to zvládnete přímo z hodinek, nebo to půjde pouze přes správcovskou aplikaci Gear Manager.

Samsung Gear S se na trhu objeví v černé a bílé barevné variantě, prodeje budou zahájeny začátkem října. Bližší informace a první zkušenosti z používání vám přineseme z veletrhu IFA v Berlíně, kde budou hodinky poprvé prezentovány novinářům. Koncová cena zatím není známa.

Diskuze (22) Další článek: T-Mobile: internet po celém světě za evropské ceny až do konce října

Témata článku: Samsung, , , , , , Samsun, Hod, Zpravodajský web, Konverzační režim, Sam, Kombinovaný čip, Gear s, Turn-by-turn navigace, Integrovaná sim, Gear, Ovládací tlačítko, Pře