Samsung Z1: první Tizen zatím cílí na Indii [preview]

Samsung v Indii představil první smartphone s Tizenem a hned jej začal prodávat. Souběžně byl spuštěn i aplikační obchod Tizen Store.

Po dlouhých letech a měsících neustálých odkladů a čekání se Samsung konečně odhodlal a v jeden den představil a poté hned začal prodávat první smartphone s operačním systémem Tizen. Samsung jej vyvíjel ve spolupráci s Intelem, část zdrojového kódu pochází z Bady, další část z platformy MeeGo. Samsung svůj systém nejprve zkoušel na nositelném příslušenství, kde platforma stále drží pozici číslo jedna, první zkouška u smartphonů však nevyšla. Samsung Z byl sice představen, ale do prodeje se ve třetím čtvrtletí loňského roku, tedy jak bylo původně plánováno, nedostal. Samsung tedy zkouší prorazit s chytrými televizemi postavenými na Tizenu a také s modelem Samsung Z1, nejprve se s ním počítá pro Indii, poté by se měl dostat i do vybraných zemí po celém světě.

Ovládací prvky ze starších Androidů

Samsung Z1 je telefon o rozměrech 120 × 63 × 10 mm, hmotnost se zastavila na 112 gramech. Jedná se o celoplastové zařízení, které má odnímatelný zadní kryt, pod nímž najdeme 1 500mAh akumulátor. Samsung u něj udává výdrž osm hodin nepřetržitého volání, resp. sedm hodin při sledování videa.

Klepněte pro větší obrázek
Infografika Samsungu Z1

V případě nouze je možné aktivovat Ultra úsporný režim, který výdrž dle zbývající kapacity baterie prodlouží o několik hodin či až o několik dní. Na zadní části je pak umístěn 3,1Mpix fotoaparát bez automatického ostření, přisvětlovací LED dioda a hlavní reproduktor. Čelní strana je osazena 4" TFT PLS displejem s rozlišením 800 × 480 pix, nad ním je umístěna VGA kamerka pro videohovory a mřížka reproduktor. Čidlo okolního osvětlení chybí.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Samsung Z1 v červené a bílé barevné variantě

Jako hlavní ovladače použil Samsung trio kláves, známé ze starších Androidů. Uprostřed najdeme variantu čtvercové domovské klávesy, vpravo je senzorická zpětná šipka, zatímco vlevo senzorická kontextová klávesa. Ovladače po stranách jsou veskrze standardní, vlevo je umístěna dvojklávesa regulace hlasitosti, vpravo poté zamykací tlačítko. MicroUSB konektor pro nabíjení a datové přenosy (USB 2.0) je umístěn na spodní hraně, 3,5mm jack pro připojení sluchátek najdeme zase na hraně horní. 

Hardware se drží při zemi

Samsung Z1 je postaven na dvoujádrovém procesoru o taktu 1,2 GHz, k čemuž lze ještě připočíst 768MB operační paměť. Interní úložiště o kapacitě 4GB půjde rozšířit microSD kartami až o dalších 64 GB. V rámci snížení výrobních nákladů se u telefonu dostalo z čidel jen na akcelerometr, který převrací obraz v systému a v podporovaných aplikacích. K mobilnímu internetu se připojíte přes EDGE, HSPA+ či případně přes Wi-Fi (802.11 b/g/n). Z další konektivity můžeme vypíchnout přítomnost GPS a Bluetooth 4.1. Za zmínku stojí i podpora dvou SIM.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Pohled na černou barevnou variantu a na bok zařízení

Samsung v novém smartphonu poprvé použil operační systém Tizen, a to konkrétně ve verzi 2.3. Screenshoty z této verze systému jsme si již ukázali v samostatném článku, nečekáme tedy žádné výraznější změny. Systém má tedy zamykací obrazovku i domovské obrazovky, na které můžete umisťovat widgety, kterým se v Tizenu říká DynamicBoxy. Aplikace máte k dispozici v samostatné nabídce, kterou vysouváte ze spodní části displeje, příčemž horní řádek slouží k umístění nejpoužívanějších aplikací, kterou jsou k dispozici i na domovských obrazovkách.

Zábava a bezpečí

Samsung Z1 je prvním modelem jihokorejského výrobce s bezplatnou službou Joy Box, která umožní ke streamované hudbě, televizi a dalším videím. Samsung navíc zpřístupní bezplatný přístup k prémiovému obsahu svého „Samsung Klubu“, v číslech to značí zpřístupnění 270 tisíc hudebních skladeb a osmdesáti streamovaných televizních kanálů. V rámci prvních třech měsíců od pořízení budou dále dostupné přes dva miliony skladeb indických a amerických interpretů pro přehrání a stažení do telefonu. Ve spolupráci s indickými operátory dostane každý uživatel Samsungu Z1 při prvním půl roku používání měsíčně zdarma 500MB datový balíček.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Všechny dostupné barevné varianty Samsungu Z1 pohromadě

Samsung klade u Tizenu důraz i na bezpečnost. Čtyřnásobným stiskem zamykacího tlačítka dojde k odeslání nouzové zprávy na předvolený kontakt včetně vaší aktuální GPS pozice. V systému je zabudován i antivirus, který hlídá instalace aplikací a prochází i obdržené textovky a e-maily. Umí detekovat viry, smishing, phising a také pharming, jakmile hrozbu nalezne, informuje o tom uživatele, který má možnost, např. infikovaný e-mail, odstranit ještě dříve, než jej otevře. Bezpečnost završuje Soukromý režim, který před nechtěným přečtením třetími osobami uchrání vaše soukromé soubory a pořízené fotografie.

Spuštěn obchod Tizen Store

Spolu se Samsungem Z1 došlo i ke spuštění aplikačního obchodu Tizen Store.  Byť dřívější spekulace hovořily o tom, že největším problémem Tizenu bude nedostatek kvalitních vývojářů a známých titulů, ukazuje se, že to nebyla úplně pravda. V nabídce je několik her od Gameloftu a EA Swiss Sarl, celkem však zatím obchod zeje prázdnotou. Oproti Google Play i Samsung Apps tak zatím vypadá jako velmi chudý příbuzný, ovšem stejné byly i začátky Bady, přičemž aplikace pro ni se po několika letech počítaly již na tisíce. Je třeba také dodat, že Tizen spustí i většinu aplikací pro Android, a to přes vrstvu ACL, kterou jsme si vyzkoušeli v tomto článku.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Samsung spolu s představením modelu Z1 otevřel i aplikační obchod Tizen Store

Samsung Z1 se dnes začal prodávat v Indii za 5 700 INR, což dělá v přepočtu 2 200 Kč, telefon je k dispozici v bílé, černé a vínové. Pokud bude Tizen přijat nad očekávání dobře, je pravděpodobné, že se telefon dostane i do dalších částí světa.

Diskuze (15) Další článek: Expert: Google vystavil potenciálnímu nebezpečí miliardu Androidů

Témata článku: Samsung, , , Samsung Z, Samsung Z1, Chudý příbuzný, Gameloft, Cíl, Předvolený kontakt, Známý titul, Samsun, Ind, Sam, Pře, Kontextová klávesa, Výrobní náklad, Bezplatný přístup