Samsung Z4: podprůměrný hardware Tizenu moc nepomůže [preview]

  • Samsung představil svůj čtvrtý smartphone s Tizenem
  • Specifikace telefonu jsou spíše z kategorie „nic moc“
  • Na pořádně vybavený Tizen smartphone tak stále čekáme

Samsung představil v pořadí již svůj čtvrtý smartphone s operačním systémem Tizen. Telefon má označení Samsung Z4 a již první pohled na specifikace znamená, že máme stále tu čest s modelem nižší třídy. A je to škoda, protože Tizen nepotřebuje nic jiného, než funkčně našlapaný smartphone, který by systému mohl pomoci lépe prorazit na trhu.

Samsung Z4 se stále drží kompaktnějších tvarů, jeho rozměry jsou 133 × 69 × 10 mm, hmotnost se zastavila na metě 143 gramů. Celoplastový smartphone má na čelní straně 4,5" TFT LCD displej s rozlišením 800 × 480 pix, který je krytý 2,5D sklem. Pod displejem se nachází základní ovladače Tizenu, které do jisté míry kopírují ovladače u dřívějších verzí Androidu.

Záda telefonu jsou osazena 5Mpix snímačem (F2.2) s dvojitým přisvětlením, kamerka nad displejem má stejné rozlišení, ovšem přisvětlovací LED diodu pouze jednu. Na zádech najdeme ještě hlavní reproduktor, 3,5mm jack má své místo na horní hraně, napájecí microUSB (USB 2.0) zase na hraně spodní. Telefon se bude prodávat v černé, stříbrné a zlaté barevné variantě.

Samsung Z4 je poháněn čtyřjádrovým procesorem o taktu 1,5 GHz, jehož přesné označení neznáme. Operační paměť je 1 GB, ke kapacitě interní paměť se Samsung blíže nevyjadřuje. U „zet čtyřky“ vstupuje do popředí hlavní konektivita, telefon se připojí k LTE sítím a podporuje i technologie VoLTE (Voice-Over-LTE) a VoWiFi (Voice-Over-WiFi). K navigaci poslouží GPS nebo Glonass, k lokálnímu spojení půjde využít Bluetooth 4.0.

 

Mezi největší přínosy Z4 patří duální blesk, čtyřjádro a podpora dvou SIM karet...

 

Telefon běží na nejnovějším Tizenu 3.0, do kterého Samsung přidal tvorbu rychlého přístupu k aplikacím a funkcím telefonu. Uživatel si může vytvořit rychlé přístupy kombinací stisku tlačítek a dotykových gest na displeji. V systému jsou dále k dispozici pravidelné notifikace na zbývající stav baterie či „Power Planner“ pro rozvržení zbývající výdrže baterie dle očekávaného harmonogramu používání.

Klepněte pro větší obrázek
Technické specifikace Samsungu Z4

Samsung Z4 se do prodeje dostane nejprve v Indii, odkud se dostane i na další vybrané trhy. Telefon bude vystavován na Tizen Developer Conference v San Franciscu, která se uskuteční v termínu 16. - 17. května. Právě zde by měla být odhalena koncová cena a trhy, na kterých se s tímto telefonem počítá.

Diskuze (5) Další článek: Sony Xperia XZ zlevňuje pod 15 tisíc a silně konkuruje letošním top modelům

Témata článku: Samsung, , , , , , TFT LCD, Duální blesk, TFT LCD displej, Pře, Čtvrtý smartphone, Napájecí MicroUSB, Hlavní reproduktor, Našlapaný smartphone, Největší přínos, Nejnovější Tizen, Sam, Harmonogram, Developer Conference, Jack Ma, Stejné rozlišení, Zbývající stav, Přisvětlovací LED, Micro USB, Interní paměť