Testujeme Samsung Galaxy Tab A 9.7 s perem S Pen

Samsung u nás v horizontu několika týdnů začne prodávat nový tablet Galaxy Tab A. Do redakce se nám dostala předfinální verze s perem S Pen.

Samsung Galaxy Tab A 9.7 je jedním ze dvou nedávno představených tabletů zbrusu nové modelové řady. Do redakce se nám dostal největší model s úhlopříčkou 9,7", u kterého je nejvíce patrná změna poměru stran displeje z 16:9 na 4:3. Tento model má zabudováno dotykové pero S Pen, která se tak poprvé dostává do zařízení, které není označeno slůvkem Note. Tablet má poměrně slušné specifikace a nový Android k tomu, sráží jej však hrubší rozlišení.

Plastový a hranatý

Samsung Galaxy Tab A (SM-P550) je tablet o rozměrech 243 × 167 × 8 mm a s hmotností 450 gramů. Samotný displeje je u tabletů Samsungu vůbec poprvé s poměrem stran 4:3, jedná se o TFT LCD zobrazovač s rozlišením 1 024 × 768 pixelů. To je na úhlopříčku displeje poměrně nízké, takže např. při hraní her s bohatou grafikou uvidíte grafické artefakty, neostrost a také rozpixelování zobrazených objektů.

Na tak velké ploše by se určitě hodilo zobrazit daleko větší rozlišení. Právě svým rozlišením se tablet zařazuje zcela jasně do střední třídy. I přesto, že se nejedná o Super AMOLED panel, můžete displeji nastavit režim čtení, který upraví zobrazované odstíny trochu dožluta, boční pozorovací úhly jsou pak vcelku slušné. Spíše než k degradaci barev, dochází při bpočních pohledech k poměrně velkému odrazu okolních objektů. 

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Samsung Galaxy Tab A 9.7 z čelní a zadní strany

 

Tablet je situován na výšku, takže pod užší stranou displeje nepřekvapí základní ovládací prvky. Ty jsou stejně jako u smartphonů, máme zde domovskou klávesu, tlačítko posledních spuštěných aplikací a zpětnou šipku. Boky tabletu jsou příjemně zakulacené, tablet se za ně poměrně době drží. Shluk doplňkových ovládacích tlačítek je umístěn na pravé straně, kde najdeme dvouklávesu regulace hlasitosti a zamykací klávesu. Nechybí zde ani mikrofon k nahrávání zvuků či slot pro microSD kartu, jehož ukrývá plastová záslepka. Spodní hrana je osazena 3,5mm konektorem jack, microUSB pro nabíjení a dvojicí stereoreproduktorů. Pokud však tablet budete používat na šířku, prsty jedné ruky budete reproduktory zřejmě často ucpávat.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Do šasi se vkládá pero S Pen, jehož funkce jsou stejné jako u tabletů a tabletofonů řady Galaxy Note. Detaily - klávesy pod displejem, senzor okolního osvětlení nad displejem a ovladače na boku

Zadní strana vyrobená z matného plastu je poměrně strohá, najdeme na ní dvojici úchytů pro flipová a skládací pouzdra, a také 5Mpix fotoaparát s automatickým ostřením, přisvětlení však u tabletu nečekejte. Pod nevyměnitelným zadním krytem je umístěn 6 000mAh akumulátor.

Větší elektronický zápisník

Z předešlých odstavců to vypadá, že máme před sebou tuctový tablet střední třídy, u kterého je největší změnou displej v poměru 4:3. Z horní části pravého boku však můžete vysunout dotykové pero S Pen, které je zřejmě největším lákadlem celého tabletu. Dotyková tužka je čtyřhranná s vroubkováním a má na sobě jedno akční tlačítko. Jak již správně hádáte, funkce pera je stejná jako u tabletů a tabletofonů řady Galaxy Note. Pero interaguje s tabletem díky dotykové vrstvě od Wacomu, hrot pera je indikován tečkou zhruba od dvou centimetrů, takže pero využijete třeba pro nahlížení do nabídek nebo pro bezdotykové rolování stránek ve webovém prohlížeči.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Bezdotykový příkaz, akční poznámka, psaní v poznámkách S Note a kreslení do screenshotu

Přes bezdotykový příkaz můžete vytvářet rychlé poznámky (text můžete později nechat automaticky rozpoznat), vytvářet a sdružovat výstřižky displeje, vyřezat obsah displeje nebo pořídit screenshot, který před odesláním ořežete a doplníte o načrtnuté poznámky nebo grafiku. Pero lze využít i pro hromadný výběr souborů, podržením tlačítka a následným táhnutím můžete vybrat více souborů podobně jako myší u počítače. Pro S Pen je připravena poznámkovací aplikace S Note, můžete volit různé styly, tloušťky a barvy kreslení, přičemž tablet při zvolené tloušťce ještě rozezná tři různé úrovně tlaku. Na Galaxy Apps jsou mezi bonusovými aplikacemi připraveny další kreslící prográmky, např. Autodesk Sketchbook a ArtRage. 

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Hromadný výběr pera S Pen, víceuživatelská podpora, kalendář a webový prohlížeč

Perem můžete ovládat i senzorické klávesy pod displejem, u kterých jinak postrádáme vibrační odezvu. S Penem můžete také běžné ovládat tablet, tedy použijete jej všude tam, kde běžně používáte vaše prsty. U pera je třeba dát si pozor na to, ať jej zpět do těla telefonu vkládáte správně. Při používání se nám často stává, že pero do útrob tabletu dáváme naopak.

Nový Android a TouchWiz z Galaxy S6

Tablet pohání čtyřjádrový Snapdragon 410 taktovaný na 1,2 GHz, k němuž můžeme připočíst 2GB RAM a grafický čip Adreno 306. V tabletu zatím nemáme finální firmware, takže na hodnocení prostředí si počkáme až do recenze. Již na první pohled je ale jasné, že v tabletu je použita stejná grafická nadstavba jako v případě Galaxy S6, co se týká Androidu, jedná se o verzi 5.0.2 Lollipop. V horní výsuvné liště jsou umístěni zástupci rychlého spuštění, novinkou je víceuživatelský režim, přičemž je zde připraven i jeden účet hosta (guest).

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Tablet lze překlopit nabok už na lockscreenu a pak také na domovské obrazovce

V tabletu najdeme předinstalovanou základní sadu aplikací, které nezaberou ani jednu obrazovku. Víceméně se jedná o základní komunikační aplikace, včetně multimédiálních přehrávačů a několika aplikací pro organizaci času. Samsung pokračuje v nabízení aplikací od Microsoftu, v tabletu je mimo OneNote, Skypu a OneDrive přítomen i Word, Excel a PowerPoint. Správce RAM je součástí aplikace Smart Manager, a to včetně statistik baterie, interního úložiště a zabezpečení. 

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Předinstalované aplikace od Microsoftu a od Googlu, sdílení displeje přes aplikaci SideSync 3.0, úprava fotografií pomocí vestavěného editoru

V aplikaci tak zjistíte, jak dlouho tablet ještě vydrží na baterii, jak mu výdrž prodlouží aktivací jednoho z úsporných režimů (základní a ultra úsporný), případně, zda nějaká aplikace na pozadí zbytečně nevyšťavuje baterii. Tablet má 16GB interní paměť, z níž je po prvním zapnutí zhruba 9GB k dispozici pro uživatelské soubory. V rámci zabezpečení je možno aktivovat antivirus od Intel Security, což je překvapivé, protože v Galaxy S6 se o ochranu stará McAfee. Separátně lze dále aktivovat zabezpečený režim Knox, přičemž osobní verzi si můžete hned nainstalovat z Google Play.

Ukázkové fotografie:

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek

Ukázkové video:

Tablet Samsung Galaxy Tab A 9.7 začínáme aktuálně testovat. Vaše případné dotazy můžete směrovat do diskuse pod článkem.

]: The file '/PubSystem.Controls.Run.Articles.2015/AddOn_Blank.ascx' does not exist.--> ]: The file '/PubSystem.Controls.Run.Articles.2015/AddOn_Blank.ascx' does not exist.-->
Diskuze (7) Další článek: Levné volání stále láká. S virtuály už telefonuje 1,2 milionu Čechů

Témata článku: Samsung, , , , , , Samsung Galaxy, Samsung Galaxy Note, Samsung Galaxy S6, Samsung Galaxy S6 128GB, Samsung Galaxy S6 64GB, Samsung Galaxy S6 Edge, Samsung Galaxy S6 Edge 128GB, Samsung Galaxy S6 Edge 64GB, Samsung Galaxy S6 Edge+, Samsung Galaxy S6 Edge+ 64GB, Samsung Galaxy Tab, Samsung Galaxy Tab 16GB 3G, Samsung Galaxy Tab A 10.1, Samsung Galaxy Tab A 10.1 16GB LTE, Samsung Galaxy Tab A 7.0 (2016), Samsung Galaxy Tab A 8.0, Samsung Galaxy Tab A 9.7, Samsung Galaxy Tab A 9.7 16GB LTE, Komunikační aplikace,