Vodafone chce vyhovět ČTÚ. Přepíná LTE z 900 na 800 MHz

Vodafone pokračuje v postupném přepínání LTE z frekvence 900 MHz do vydraženého pásma 800 MHz. V uplynulých týdnech takto změnil frekvenci zhruba na dvou stovkách stanic, převážně v menších obcích. Pro zákazníky se tak zvýší přenosové rychlosti, protože v pásmu 900 MHz vyhradil operátor pro LTE pouze 3MHz pásmo, zbytek zůstal 2G. V pásmu 800 MHz je k dispozici šířka pásma 10 MHz.

Klepněte pro větší obrázek
Tímto grafem se Vodafone chlubí přímo na svých stránkách. Ukazuje počet LTE vysílačů jednotlivých operátorů. Zatímco Vodafone provozuje více než 4 tisícovky stanic, konkurence si vystačí zhruba s polovinou. Vzhledem k tomu, že je ale většina LTE sítě O2 a T-Mobilu sdílená, v praxi vychází počty na každého operátora obdobně. Zajímavější situace se očekává v následujících letech, kdy využití LTE bude dále růst a tandem sdílejících operátorů (oba s výrazně vyšším počtem zákazníků, než má Vodafone) bude muset řešit kapacitní nároky na své sdílené stanice 

Pro zákazníky je výhodnější LTE na 800 MHz i z hlediska dostupnosti koncových zařízení. Smartphony přímo z nabídky Vodafonu sice pásmo 900 MHz pro LTE podporují, u některých modelů z volného trhu ale může tato frekvence chybět. Do budoucna by měla celá LTE síť Vodafonu běžet primárně v pásmu 800 MHz, v centrech měst a hustěji osídlených oblastech bude operátor posilovat i pomocí pásem 1 800 a 2 100 MHz. V horizontu několika let se počítá s postupným vypínáním 3G sítě a uvolnění jejího pásma 2 100 MHz pro LTE.

Vodafone jako jediný začal budovat LTE na frekvenci 900 MHz ještě před uskutečněním aukce kmitočtů, ve které se dražilo mimo jiné pásmo 800 MHz, uvolněné po vypnutí analogového TV signálu. Kvůli nedostatečné šířce pásma na 900 MHz neuznává Český telekomunikační úřad (ČTÚ) toto pokrytí v souladu s rozvojovými kritérii aukce. Vodafone se hájí tím, že minimální požadavek na přenosovou rychlost 2 Mbit/s splňuje i v ořezaném 900MHz pásmu. Zbylí dva operátoři O2 a T-Mobile začali LTE v mimoměstských oblastech budovat rovnou až na vydražených frekvencích a své sítě (kromě Prahy a Brna) vzájemně sdílejí.

Diskuze (18) Další článek: Honor 7 je ještě lepší. Ve verzi Premium Gold zdvojnásobí paměť

Témata článku: , , , , , , , Šířka, Minimální požadavek, MHz, Jednotliví operátoři, Pře, Voda,