3Q 2020: Xiaomi poprvé předstihlo Apple a je trojkou ve smartphonech

Trh s chytrými telefony zažívá turbulentní období nejen kvůli pandemii koronaviru, ale také politicko-ekonomickým vlivům vyplývajícím ze sankcí na čínskou firmu Huawei. K tomu se letos Apple opozdil s představením nových iPhonů a rázem tu máme největší přeskupování sil za posledních několik let.

Podle výzkumné společnosti se největší propad trhu už zastavil a ve třetím kalendářním čtvrtletí 2020 poklesl počet distribuovaných smartphonů meziročně už jen o 1,3 % na 354 milionů. Původně přitom analytici očekávali až devítiprocentní propad, k oživování ekonomik po první vlně koronavirové pandemie ale došlo rychleji.

Situace se lišila podle regionů. Zatímco bohatší trhy v západní Evropě, Americe a Číně ještě klesaly a projevil se zde každoroční efekt „čekání na nový iPhone“, celkový propad zbrzdily rozvíjející se trhy v Indii, Indonésii, Brazílii a Rusku. Zde pomohly nejrůznější subvence operátorů a zvýhodněné nabídky samotných výrobců.

Výrobce

3Q20 Objem distribuce (mil. ks)

3Q20 Tržní podíl

3Q19 Objem distribuce (mil. ks)

3Q19 Tržní podíl

Meziroční změna

Samsung

80.4

22.7%

78.2

21.8%

2.9%

Huawei

51.9

14.7%

66.6

18.6%

-22.0%

Xiaomi

46.5

13.1%

32.7

9.1%

42.0%

Apple

41.6

11.8%

46.6

13.0%

-10.6%

Vivo

31.5

8.9%

30.2

8.4%

4.2%

Ostatní

101.7

28.8%

104.2

29.1%

-2.4%

Celkem

353.6

100.0%

358.5

100.0%

-1.3%

Zdroj: IDC Quarterly Mobile Phone Tracker, 29. října 2020

Samsung s přehledem udržel svoji pozici globálního lídra a svůj tržní podíl dokonce meziročně navýšil. Vděčí tomu zejména Indii, kde prodal 15 % všech svých telefonů a kde slaví úspěch se svojí nejnižší řadou smartphonů Galaxy M. Druhý nejsilnější trh Samsungu jsou Spojené státy, kde se dařilo řadě Galaxy A a také nově uvedeným zápisníkům řady Galaxy Note20.

Výrazný meziroční propad více než o pětinu distribuovaných kusů zaznamenal Huawei. Na firmu už začínají naplno dopadat americké sankce, poslední loňské modely s podporou služeb Googlu už se doprodávají a o 15 % klesal i čínský trh, který už nestačí dorovnávat výraznější pokles zájmu o telefony Huawei a Honor v jiných částech světa. I tak si ale Huawei udrželo stříbrnou pozici, byť s uctivým odstupem na Samsung.

Klepněte pro větší obrázek

Nepříznivé situace pro Huawei zatím nejlépe využívá jeho velký čínský rival Xiaomi. Tomu se podařilo počty prodaných kusů meziročně navýšit o 42 % a poprvé v historii se tak ve sledovaném kvartálu stal třetím největším výrobcem smartphonů. Opět pomohla Indie, ale díky propracovanému systému distribuce se dařilo Xiaomi i v domovské Číně, kde stále realizuje více než polovinu odbytu.

Apple se letos rozhodl uvést nové iPhony až v říjnu, což znamená, že první vlna prodeje nestačila zasáhnout do jinak pravidelně slabšího třetího kvartálu končícího v září. Ani tak si ale Apple stýskat nemusí, čtvrtý za Xiaomi je pouze o 5 milionů kusů a v právě probíhajícím čtvrtém kvartálu svou pozici může vylepšit a velmi pravděpodobně se vrátí na medailovou příčku.

Do první pětky se tentokrát vešlo ještě Vivo, které svádí v této části žebříčku nekončící souboj se sesterskou společností Oppo. Také Vivu se dařilo zejména na čínském a indickém trhu, nicméně firma ohlásila také svoji globální expanzi a začne působit také na několika evropských trzích. To by jí mohlo v „bratrovražedném“ boji s Oppem, které v Evropě také už působí, ještě více pomoci.

Diskuze (22) Další článek: Do Česka vstupuje Samsung SmartThings Find. Zařízení Galaxy najdete jednoduše

Témata článku: Apple, Huawei, Samsung, Vivo, Xiaomi, , , , , , , , , , , Evropa, Propad, Oppem, Brazílie, Pop, Koronakrize, Indonésie, Část světa, Tržní podíl, Zápisník,