9 tipů pro bezpečné cestování s mobilem

Mobilní telefon máme neustále při sobě – doma, v práci, na cestách. Pokud s ním cestujete na dovolenou, nebo služební cestu, je vhodné jej mít patřičně zabezpečený. Předejdete tím množství nepříjemností a nepřijdete o svá data.

1. Zamykejte – jako zamykáte svůj dům či byt, mějte zamčený i svůj mobilní telefon. Je jedno, jestli tak činíte číselným kódem, heslem, otiskem prstu nebo vaší tváří. Mějte nastavený i PIN karty SIM. V případě ztráty nebo krádeže tím zamezíte (nebo minimálně ztížíte) přístup k vašišm datům.

2. Nenechávejte mobil bez dozoru – pokud nemáte uzamčený telefon, může jej kdokoli použít a získat z něho data. I tak je vhodné mít citlivé informace schované v šifrovaných složkách. Bezpečnostní řešení jako je třeba Samsung Knox poskytuje vašemu telefonu několik vrstev spolehlivé obrany už od hardwarové úrovně. Využít můžete i specializovaných aplikací, jako je např. LockMyPix.

3. Využijte režim hosta –  váš telefon pochopitelně nepatří do cizích rukou, ale pokud je něco takového nutné, je dobré využít režim „hosta“ v telefonech využívajících systém Android. Ony ruce bohužel mohou patřit aktivnímu celníkovi na hranicích, který se rozhodne pro kontrolu kompletního obsahu vašeho mobilního telefonu. Před odjezdem do zahraničí si proto ověřte, zda něco takového může nastat.

4. Dejte pozor na Wi-Fi zdarma – při cestování je nejbezpečnější důsledně využívat mobilní internetové připojení. V zemích s příliš nákladným roamingem je možné pořídit místní SIM kartu. Připojování na neznámé Wi-Fi sítě je silně rizikové.

5. Hlídejte si šifrovaná připojení – jak útočit na důvěřivé uživatele Wi-Fi, je poměrně hodně. Hlídejte si, aby stránky, které navštěvujete, byly zabezpečené. Měly by tedy ve svém odkazu obsahovat https/ssl. Neklikejte na neznámé odkazy, stejně jako nestahujte neznámé soubory.

6. Vyvarujte se použití neznámých nabíječek –  telefon zásadně nabíjíte z vlastní nabíječky a vlastního kabelu. Máte-li velké nároky na baterii a mobil je nesplňuje, doplňte do výbavy powerbanku se slušnou kapacitou. Připojování mobilních telefonů na nabíječky a nabíjecí kabely neznámého původu např. dostupných jako „veřejná služba“ může být rizikové.

7. Využívejte dvoufaktorového ověření – preventivní charakter má zcela určitě ochrana přístupu k účtům všech důležitých služeb tzv. dvoufaktorovým ověřením. Na cesty si „přibalte“ bezpečně uložené náhradní/off-line kódy pro toto dvoufaktorové ověření, které vám při ztrátě telefonu umožní rychle se přihlásit na své účty a změnit hesla.

8. Zálohujte – nemusí vám nutně někdo telefon ukrást a nemusíte jej nutně ztratit. Může se jen stát, že jej rozbijete, nebo že z nějakého důvodu přestane fungovat. Mějte proto své zařízení zálohované, abyste obratem mohli pořídit mobilní telefon nový a svá data do něho okamžitě přenést.

9. Zapněte službu hledání telefonu – pomocí služeb sledování můžete vaše zařízení jednoduše vysledovat, ať už se zatoulalo kamkoli (musí však být zapnuté a připojené k síti operátora). Potřebujete k tomu ale druhé zařízení, na kterém můžete sledování provádět. Apple pro své produkty nabízí službu Hledat iPhone, zařízení s Androidem pak poskytují Najdi moje zařízení.


Žebříček byl sestaven ve spolupráci se společností Anect (www.anect.com), která je předním dodavatelem integrovaných řešení a služeb v oblasti informačních a komunikačních technologií s velkým důrazem na ICT bezpečnost.

Google Mapy vs. Mapy.cz: Kdo to dělá lépe?

Váš názor Další článek: Galaxy Note tvoří pouze 7 % prodaných Samsungů. Vylepší statistiku letošní Note 9?

Témata článku: , , , , , , Slušná kapacita, Hardwarová úroveň, Dvoufaktorové ověření, Kompletní obsah, Služební cesta, Nabíjecí kabel, Velký nárok, Přední dodavatel, Informační technologie, Specializovaná aplikace, Cestování, Zařízení, Místní sim, Telefon, Integrované řešení, Bezpečné cestování, ICT, Složka, Velký důraz,