ADATA prodává bezdrátové podložky pro nabíjení smartphonů. 10W verze se rychlostí blíží kabelu

Tchajwanská společnost ADATA má v nabídce hromadu příslušenství ke smartphonům. My jsme tentokrát vyzkoušeli dvojici nových Qi podložek pro bezdrátové dobíjení CW0050 a CW0100. Obě se vzájemně liší cenou, designem a zejména výkonem.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Dvojice bezdrátových podložek ADATA CW0100 (černá) a CW0050 (bílá)

V našem případě bílá CW0050 je klasická bezdrátová podložka vyrobená z plastu, má nízkou hmotnost, tloušťku a napájí se přes microUSB konektor. Výkon při bezdrátovém dobíjení činí maximálně 5W (5V~1A). Nabíjení na této podložce není nejrychlejší, ale jako průběžné „dokrmování“ energie např. v kanceláři na stole postačuje. Cena je 500 Kč, na výběr černá a bílá barva.

Ne všechny telefony umí rychlé Qi

Kdo uvažuje o bezdrátovém dobíjení jako úplné náhradě kabelu, měl by sáhnout po vyšším modelu CW0100 v černé nebo bílé barvě za 650 Kč. Je sice tlustší a třikrát tak těžký (hmotnost 150 g), ale má kovovou konstrukci a nabídne výkon až 10W (5V~2A), což už v relacích bezdrátové technologie Qi znamená rychlé dobíjení. Zdaleka ne všechny telefony s bezdrátovým dobíjením ovšem vyšší výkon podporují. Spolehnout se můžete na všechny novější Samsungy od generace Galaxy S7.

V případě bezdrátových podložek záleží i na správném umístění telefonu. Pokud jej vycentrujete na střed, nebude během nabíjení docházet k takovým ztrátám. Efektivita je i tak proti kabelovému nabíjení samozřejmě nižší a zhoršují ji jakékoli překážky, např. pokud telefon nabíjíte v obalu. My jsme nabíjeli Samsung Galaxy S9 s plastovým ochranným krytem na rychlejší CW0100 zhruba 140 minut. Přes kabel je to sice stále o tři čtvrtě hodiny méně, ale bezdrátová technologie Qi svoje manko postupně smazává.

Bezdrátové nabíječky jsou čím dál pokročilejší:

Diskuze (9) Další článek: Huawei chystá další sluchátka bez drátů. Dobíjet se budou položením na Mate 20

Témata článku: , , , , , , , Bezdrátová technologie, Čtvrt hodiny, Vysoký výkon, Podložka, Kabelové nabíjení, Kabela, Bezdrátové dobíjení, Telefon, Pro +, Černá barva, Tchajwanská společnost, Nízká hmotnost, ADA, Bezdrátová nabíječka, SMA, Dobíjení, Úplná náhrada, Vysoký model