Američané počtvrté odkládají ban. Důvod poslouží jako dobrá reklama na Huawei

Americké Ministerstvo obchodu oznámilo další odklad plného zákazu technologií společnosti Huawei (a 68 dceřinných firem). Tento tzv. ban byl oznámen 15. května 2019, ale hned záhy byla jeho platnost odložena a poté ještě dvakrát. Vždy o 90 dní. Aktuální čtvrtý odklad je na 45 dní (do 1. dubna 2020). Délka prolongace se krátí, znamená to snad, že je realizace banu na dohled?

Problém je s americkými operátory, kteří techniku od Huawei používají ve svých sítích. Striktní zákaz by prakticky znamenal vypnutí sítí, což je samozřejmě nepřípustné. Ani po třech čtvrtinách roku firmy nedokázaly zajistit náhradu. O složitosti takového úkolu nikdo nepochybuje, od operátorů se však ozývá, že alternativy jsou znatelně dražší a v řadě případů ne tak kvalitní.

Jemně ironický komentář

Takže si to zrekapitulujme.

  • O ekonomické povaze Trumpových motivů pochybuje málokdo, ale navenek se ohání bezpečností.
  • Američané, kteří v minulosti uzákonili integraci zadních vrátek pro vlastní zpravodajskou agenturu NSA do síťových prvků, teď ukazují na Číňany, že mají zadní vrátka. Důkaz o jejich existenci nepředložili.
  • Američané zakázali použití techniky Huawei na vlastní půdě, ale platnost zákazu opakovaně odkládají.
  • Američtí mobilní operátoři dělají Huawei tu nejlepší reklamu, protože nejsou schopní nahradit čínskou techniku něčím „nezávadným“.

Závěrem si dovolím přiložit vysvětlení pojmu fraška z Wikipedie. Na tuhle kauzu docela sedí: „Fraška je typ komedie, který v dramatickém ději, zápletce i povaze jednotlivých postav užívá situační nebo karikaturní nadsázku, která mnohdy směřuje k hrubému až obscénnímu dramatickému výrazu. … Objevují se ustálené situace a gagy. Humor těží především z vnějších opět stálých, obvyklých a výrazných skutečností (koktání, hloupost, ošklivost …).“

Diskuze (39) Další článek: Razr a Flip jsou jenom začátek. Do roku 2025 se má prodat 100 milionů skládaček

Témata článku: , , , , , Američan, Wikipedia, NSA, Jak, Ministerstvo obchodu, Dobrá, Ban, Technika, Operátor, Zadní vrátka, Vrátka, Fraška, Trumpova, Zákaz, Donald Trump