Apple pustil iOS 12 na veřejnost. Novinek je málo, ale vyzkoušíte je i na pět let starém iPhonu

Konec betaverzí, Apple pustil iOS 12 na veřejnost. Aktualizace je zdarma dostupná přes iTunes, nebo jděte v iPhonu/iPadu do Nastavení, zvolte Obecné a položku Aktualizace softwaru.

iOS 12 je dostupný pro iPhony 5s a novější, iPad mini 2 a novější, iPad Air, Air 2, iPad 5. a 6. generace a všechny iPady Pro a konečně i pro iPod touch 6. generace. Apple tentokrát nepřidával mnoho nových funkcí, spíše se snažil systém odladit, takže je teď práce ještě rychlejší (a platí to i pro starší stroje). 

Oproti iOS 11 je dvanáctka až o 70 % rychlejší při spouštění fotoaparátu, o polovinu rychlejší při zobrazování klávesnice a aplikace dokáže spouštět i dvakrát rychleji než dříve. Díky tomu omládne i stařičký iPhone 5s, který se začal prodávat před pěti lety.

Mezi hlavní novinky pak patří integrace platformy ARKit 2, která umožňuje vývojářům vytvářet v rozšířené realitě ještě poutavější zážitky. Přibyla funkce Čas u obrazovky, která pomůže hlídat čas, který s iOS zařízením trávíte. Oznámení se nově umí seskupovat, takže je teď práce přehlednější.

Režim Nerušit nově umí fungovat automaticky. V aplikaci Fotky přibyla záložka Pro vás a Hledat. Aplikace Apple Knihy a Akcie mají úplně nový design, Diktafon už můžete používat i na iPadu. Přibyly také aplikace Měření a Zkratky.

Pro živější konverzace přibyla možnost tvorby Memoji, kdy na zařízeních s TrueDepth kamerou (iPhone X, Xs, Xs Max, XR) můžete vytvářet své animované avatary. Rozrostla se nabídka Animoji – o koalu, tygra, ducha a tyranosaura. Ve zprávách a FaceTime hovorech můžete nově používat efekty a nálepky.

Na konferenci WWDC 2018, kde byla podoba systému představena, bylo i řečeno, že s iOS 12 přijdou skupinové FaceTime audio a video hovory. Ty mají propojit až 32 uživatelů, Apple však funkci nestihl odladit a přijde později.

Diskuze (74) Další článek: iPhone XS má skóre v AnTuTu. Současné Androidy poráží naprosto zdrcujícím způsobem

Témata článku: Apple, , , , , , , Nový design, Půst, TrueDepth, XS Max, iPod, Apple kniha, Spoušť fotoaparátu, Dvanáctka, ARki, Čas u obrazovky, Integrace, Tygr, Aplikace, Nastavení, Podoba systému, Nová funkce, Starý stroj, Široká veřejnost,