Baterie z papíru a bakterií prý pomůže snížit tvorbu elektrického odpadu

Vědci ze Státní univerzity v New Yorku (SUNY) přišli s novým druhem bio baterie, která má potenciál snížit produkci elektrického odpadu. Narozdíl od běžných baterií se totiž vyrábí z papíru a elektronický náboj v ní obstarávají bakterie! Exoelektrogeny po styku s vodou vytváří elektrickou energii.

Vyrobená baterie v aktuální podobě vypadá jako papírová kapsle s nanesenou bakterií, doplněná o druhou část s tekutinou, která se v případě potřeby přivede na bakterii. Nečekejte zázraky, měření ukázalo, že jeden takový článek dokáže vyprodukovat jen napětí o zlomcích voltů a proud v řádu stovek mikroampér. Výhodou však je, že tyto papírové články je možné vrstvit, čímž lze celkový výkon zvýšit. Vědci už úspěšně demonstrovali, že je schopná dočasně napájet kalkulačku nebo až na 20 minut rozsvítit LED diodu.

Důvod, proč sáhli právě po papíru je ten, že je levný, flexibilní a má také velkou povrchovou plochu, čímž je pro bakterie vhodným prostředím. Výhodou je i snadné vrstvení. Podle zjištěných informací dokáže taková baterie uchovat energii až po 4 měsíce. Nevýhodou však, že celý proces je velmi zdlouhavý a baterii můžete použít pouze jednorázově. Přesto jde o velmi zajímavou technologii, která má potenciál do budoucna, autoři však sami dodávají, že je potřeba zvýšit výkon alepsoň tisíckrát, aby ji bylo možné běžně používat. 

Zdroje: Interesting Ingeneering, Wiley

Diskuze (3) Další článek: Mobily vadnou, tablety nikoho nezajímají, zato chytré hodinky ožívají

Témata článku: , , , , Tvorba, Zajímavá technologie, TV +, Druhá část, Potenciál, Papír, Odpad, New York, Celkový výkon, Wiley, Elektrická energie, Celý proces, Bakterie, Nový druh