Belgičané předvedli, jak ukrást Teslu Model X. Pomocí Bluetooth hacku to jde za minutu a půl

Bezpečnostní odborník Lennert Wouters z belgické univerzity KU Leuven popsal, jak ovládnout elektromobil Tesla Model X pomocí kombinace dvou zranitelností v systému bezklíčového odemykání a ve voze samotném. Přes Bluetooth otevře dveře, pomocí palubního portu a počítače v ceně asi 300 dolarů zvládne s vozem odjet.

Teslu upozornil v srpnu, v těchto dnech by měla přijít aktualizace do prvních vozů, takže se Belgičan rozhodl svůj hack zveřejnit. Kód útočného softwaru předvede na lednové konferenci Real World Crypto.

Základem je přečtení sériového čísla, které je uvedené na palubní desce pod čelním sklem, takže je snadno viditelné i zvenčí. Ke klonování řídící jednotky stačí pět posledních číslic. Útočník se také musí dostat do vzdálenosti cca 5 metrů od klíčku v kapse majitele. Zařízení potřebné k hacku staví na náhradní řídící jednotce, která se dá koupit na eBay. Poměrně nápadné zařízení může být v batohu, ovládá se pomocí smartphonu. V ideálním případě lze útok provést už během 90 sekund.

Jak jednoduché je dostat se do Tesly:

Via Wired

Diskuze (47) Další článek: Samsung představil dvě levná „áčka“ pro příští rok – Galaxy A02s a Galaxy A12

Témata článku: , , , , Řídící jednotka, Blue, Belgičan, Hack, Via Wired, Klonování