5G síť se opravdu jmenuje 5G a dostala logo se zelenou barvou

O mobilních sítích příští generace hovoříme jako o 5G, ale oficiální název to dosud nebyl. Až v uplynulých dnech oznámila světová iniciativa 3GPP, která stojí i za standardizací sítí předchozích generací. Sítím páté generace se bude říkat 5G a známe i podobu nového loga.

Grafika vychází ze známého loga LTE, respektive jeho variant LTE-A a LTE-A Pro. Vlnky bezdrátového signálu mají zelenou barvu a obklopují z vrchní části písmeno G. Společnosti, které chtějí logo používat, musí dodržovat pravidla 3GPP.

Klepněte pro větší obrázek
Vývoj loga LTE a 5G (koláž: TheVerge.com)

U 5G se poprvé shoduje marketingový název s obecným označením technologie. V minulosti to například u 3G sítí nebylo možné, protože technologie zahrnovala více rozdílných standardů (UMTS, CDMA), u 4G sítí dostal přednost název LTE. Jednotné označení bude přehlednější také pro zákazníky.

Sítě nové generace tedy už mají svůj název, ale nápis 5G se nám na smartphonech zřejmě nerozsvítí dříve než v roce 2020. První specifikace standardu budou dokončeny v roce 2018. Základní očekávané parametry 5G sítí jsou odezvy v jednotkách milisekund a přenosy v řádu gigabitů za sekundu.

Sítě 5G

5G je zkratka pro bezdrátové sítě páté generace. Mají kratší odezvu, vyšší přenosové rychlosti, kapacitu a variabilitu. Jsou vyvíjené tak, aby zvládaly širokopásmové připojení miliónů lidí a strojů v metropolích, energeticky nenáročné senzory, které s jedinou baterií vydrží roky, a cokoliv mezi tím.

Ve světě začalo hromadné spouštění 5G sítí v roce 2019, start 5G v Česku byl opožděný. Nejvýznamnějšími vývojáři 5G technologií a výrobci síťových komponent jsou Huawei, Nokia, Ericsson a Samsung.

Diskuze (7) Další článek: Elephone chce být třetím výrobcem bezrámečkového smartphonu. Podívejte se na jeho koncept

Témata článku: , , , , , , , , , , DOS, Logo, Oficiální název, Sít, První specifikace, Síť, Dostál, Bar, Zeleň, Marketingový název, Dostal, Log, Jednotné označení, The Verge, Želé