A co na to bulvár? Autonomní auto od Googlu zavinilo první nehodu

Svět má za sebou první havárii, kterou patrně způsobilo autonomní auto od Googlu. Případ ještě není uzavřený, zatím tedy můžeme říct, že i pro jezdícího robota platí presumpce neviny. Pokud se vina prokáže, půjde o první nehodu takového druhu. Po Kalifornii se pohybuje více než dvacet testovacích vozů a už se dostaly do více než deseti kolizí – vždy však nezaviněně.

Nehoda se stala 14. února na El Camino Real v Mountain View, tedy v okolí sídla vedení Googlu. Nešlo o onu roztomilou „bublinu“, kterou si obvykle jako první představíme jako „auto bez řidiče“. Tentokrát byla technika nainstalovaná na SUV značky Lexus. Google v hlášení k nehodě uvedl, že se jeho vůz pokoušel objet pytle s pískem ležící na kraji silnice a přitom rychlostí 3 km/h narazil do autobusu, který jej vlevo předjížděl a v ten moment se pohyboval rychlostí 24 km/h. Jinými slovy, co do napáchaných škod a újmy na zdraví to patrně nebyla žádná katastrofa.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Nikoliv tahle „bublina“...
Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
...ale tento Lexus RX450h

Podle kalifornského práva musí za volantem vozu sedět řidič, v moment nehody však neměl kontrolu nad vozidlem. Podle popisu okolností nehody, kterou Google poskytl portálu Engadget, šlo o klasické nedorozumění. Řidič autobusu myslel, že auto zůstane stát, robot „myslel“, že jej autobus pustí.

Nic není dokonalé a je jasné, že první bouračka jednou přijít musela. My, techničtí fandové, víme, že se Google poučí, data získaná při nehodě zanese do systému a druhá taková nehoda už se nestane. Docela by mě ale zajímalo, jak se k události postaví bulvární média – udělá některé z evidentně drobné nehody krvelačnou hrozbu pro lidstvo?

Diskuze (21) Další článek: Má ji motorovou! Oppo a netradiční čočka foťáku [MWC]

Témata článku: Google, , , Auto, Bouračka, Lexus, Google Auto, Lidstvo, Driving, Mountain View, Autonomní auto, Nehoda