A pak že to nejde! Sony vyrobilo voděodolnou verzi Xperie X Compact pro japonského operátora

Sony Xperia X Compact je na současné poměry opravdu malý smartphone, který zakoupíte i v českých obchodech. Proti minulým generacím Compactů (Z5 Compact, Z3 Compact, Z1 Compact) ale už nejde o prosté zmenšení současného vlajkového modelu při zachování většiny parametrů výbavy. Ne na všech trzích budou ale ústupky stejně velké.

Klepněte pro větší obrázek
Japonci dostanou jako bonus čtvrtou, růžovou barvu Xperie X Compact. Ta by se v Evropě prosazovala jen těžko (foto: XperiaBlog.net)

Displej byl u Compactů vždy „pouze“ HD, ale na úhlopříčce okolo 4,6 palců to bohatě stačí. Zbyla výbava (kromě parametrů přímo souvisejících s fyzickou velikostí) vždy kopírovala vlajkové modely. To se ale u Xperie X Compact změnilo. Nedávná novinka dostala o něco slabší procesor a hlavně přišla o vodotěsnost – tolik typickou vlastnost smartphonů Sony.

Voděodolnost a růžová barva navíc

Největší japonský operátor NTT DoCoMo ale nechce své zákazníky o tuto možnost připravit, a tak se dohodl se Sony na výrobě Xperie X Compact ve voděodolné verzi, uvádí portál XperiaBlog.net. Zajímavé je, že výrobci se voděodolnost podle stupně krytí IP65/68 podařilo to telefonu „přidat“ bez tabulkového zásahu do velikosti () nebo hmotnosti zařízení (135 gramů).

Mnozí zákazníci Sony vyčítají, že Xperia X Compact už není tím klasickým „kompaktem“, na který byli zvyklí. Je ale potřeba si uvědomit, že vodotěsná konstrukce a také nejvyšší typy čipsetů výrazně zvyšují cenu smartphonů. A zatímco například loňská Xperia Z5 Compact začínala s cenovkou na 16 tisících korun, letošní novinku lze pořídit o nezanedbatelné 4 tisíce levněji.

Diskuze (10) Další článek: Tip týdne: Acer Liquid Jade Primo s Windows 10 Mobile zlevnil o polovinu

Témata článku: Sony, , , , , , Sony Xperia X, Sony Xperia X Compact, Sony Xperia Z5, Sony Xperia Z5 Compact, Sony Xperia Z5 Dual, Japonský operátor, Son, Nedávná novinka, Operátor, Pro +, Loňská Xperia, Růžová barva, Malý smartphone