Acer Liquid Jade: štíhlá modelka bez LTE [recenze]

Tenký a lehký Jade nastupuje proti těžkotonážní konkurenci. Bude to na zaujetí publika stačit?
Kapitoly článku

Acer Liquid Jade se bude už kvůli designu vyjímat spíše v dámské ruce, u pánů bude působit možná trošku divně. Ženské publikum mu navíc snadněji odpustí pár nešvarů, které by silnější části populace vadila. Ladné oblé tvary a (pro někoho) líbivý vzhled jsou totiž jeho hlavními přednostmi, na telefonu je pár míst, které se povedly už o něco méně.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Acer Liquid Jade na tiskových snímcích

První dojmy

  • Tenoučký a nezvykle lehký telefon
  • Čočka fotoaparátu hodně vystupuje z těla a koleduje si o nějaký ten šrám
  • Dualsim nebo paměťovka = pro někoho velmi těžká volba
  • Pěkně vypadající špunty v balení
  • Systém je pouze lehce přebarven, většinu prvků najdete na obvyklém místě

Acer Liquid Jade
rozměry a hmotnost: 141 × 69 × 7,5 mm, 110 g
displej: 5,0", kapacitní IPS LCD, 720 × 1 280, 294 PPI
sítě: GSM, 3G
konektivita: microUSB Type-B, Wi-Fi 802.11 b/g/n, Bluetooth 4, GPS
paměť: 16 GB, microSDHC (32 GB), RAM: 2 GB, baterie: 2 100 mAh
procesor: Mediatek MT6582M (4× Cortex-A7, 1 GHz, 28nm)
operační systém: Google Android 4.4 (Kitkat)
fotoaparát: 13MPx, video (1 920 × 1 080), autofocus, blesk
32 %
vybavenost
cena: už se neprodává

Design, konstrukce

V široké nabídce telefonů s Androidem patří Jade jednoznačně k těm zaoblenějším. Při uchopení se dobře drží v ruce, rohy nebodají do dlaně a žádná z hran není nepříjemně ostrá. Telefon je navíc hezky tenký a nezvykle lehoučký. Těchto dvou vlastností si všimnete okamžitě, když Acer vezmete poprvé do ruky.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Zaoblené hrany netlačí ani neřežou • Vše pěkně oblé zepředu... • ...i zezadu

Telefon spoléhá na plastovou nerozebíratelnou konstrukci. Při větším zatlačení lze pozorovat maličké prohnutí, zlomení Aceru v kapse se ale bát nemusíte. Veškeré plasty bez ohledu na barevnou variantu (černá nebo bílá) jsou lesklé, připravte se tedy na nekonečný souboj s otisky prstů. Nevyhnete se ani mikroskopickým škrábancům.

Drobné chybičky v návrhu si lze všimnout na zádech telefonu, plastový díl má v těchto místech vůli (mezi ním a baterií je mezera) a při silnějším stisku se mírně prohýbá. Tento materiálový pohyb je naštěstí prost jakéhokoliv zvukového projevu a při běžném používání nijak nevadí.

Při bližším prozkoumání boků přístroje odhalíte bohužel hned několik problematických míst. Prvním z nich je umístění hlavního vypínače na horní stranu, u pětipalcového telefonu by byl některý z boků kvůli lepší dostupnosti vhodnější. Jeho hmatové zvýraznění by mohlo být jasnější stejně jako poměrně mdlá odezva.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Nešikovně umístěný hlavní vypínač • Mírně se prohýbající záda

U regulace hlasitosti na pravém boku sice jasně poznáte, zda jste tlačítka stiskli nebo ne, ani zde ale není nalezení hmatem ideální. Nevalně je na tom pak vizuální stránka zpracování. Tlačítka stejně jako nevzhledný microUSB konektor v pravém dolním rohu s relativně elegantními křivkami telefonu neladí a vypadají, jako kdyby na ně výrobce zapomněl a narychlo je dodělával těsně před zabalením do krabičky.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Pravý bok • Nevzhledný konektor microUSB • Výřez konektoru zasahuje i o lesklého lemu kolem těla

Nejhůře vypadá šuplíček na karty. Ten je umístěn naproti regulace hlasitosti na levém boku. K jeho otevření nepotřebujete žádný speciální nástroj, postačí nehet. Karty jsou tak kdykoliv k dispozici, o něco lepší zajištění by možná nebylo na škodu, protože takto je přístup k nim až příliš snadný.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Levý bok • Detail zavřeného šuplíčku • Prostor pro nanoSIM a microSD

Šuplíček má v zavřené pozici zhruba půlmilimetrovou vůli a dojem pokažený zpracováním tlačítek rozhodně nevylepší. Po jeho otevření si budete muset vybrat, které dvě ze tří možných karet do telefonu umístíte. První slot (nejhlouběji v těle přístroje) je určen pro SIM, druhý slot můžete obsadit druhou SIM nebo paměťovou kartou. Některé uživatele nenadchne ani formát telefonních karet, Jade počítá na obou pozicích, pokud se je rozhodnete obsadit, s nanoSIM.

Na zadní straně telefonu upoutají dva kruhové prvky. Jedním z nich je hlasitý reproduktor, tím druhým je pak čočka fotoaparátu. Vzhledem k poměrně malé tloušťce těla vystupuje hodně nad úroveň zad a bohužel není ve svém lemu vůbec zapuštěna. Riziko případného poškození není zrovna malé, čočka je doslova „na ráně“.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Detailní pohledy na čočku fotoapartátu
Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Zadní strana telefonu • Hlasitý reproduktor

V krabičce najdete kromě obvyklých manuálů a microUSB kabelu ještě nabíječku a sluchátka. Acer zvolil špunty s plochým kabelem zakončené přímým konektorem Jack. Na telefonu najdete příslušný port na horní straně zhruba v levé třetině.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Krabička • Telefon vedle balení • Dodávané příslušenství

Displej

Nad displejem zaujme obdobně jako na zadní straně poněkud výstřední zpracování reproduktoru s kruhovou mřížkou. Tu potom doplňuje tradiční seskupení čelní kamerky, senzorů a notifikační diody. Její chování budete muset akceptovat v podobě, jak jej vymyslel výrobce, úpravu nastavení bohužel neumožňuje.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Displejový část • Reproduktor, senzory a čelní kamerka

Pětipalcový displej nabídne HD rozlišení, což v této cenové hladině nelze považovat za negativum. I na této úhlopříčce pořídíte telefony s fullHD, nicméně většinou se jedná o zařízení o něco výš – parametry i cenou. Méně pixelů navíc nepotřebuje tolik výkonu, který by připravoval zobrazovaná data, což Aceru s pouze průměrnou baterií jenom pomůže.

Zvolený panel má velmi pěkné barvy, živé, nikoliv však přehnaně saturované. Čitelnost na slunci je bezproblémová a velmi širokým pozorovacím úhlům také není co vytknout. Jas lze kromě manuálního nastavení regulovat i automaticky.

Tlačítka pod displejem jsou řešena softwarově, stejně jako na čistém Androidu. Najdete zde známou trojici Zpět, Domů a Poslední spuštěné aplikace s jejich obvyklými funkcemi. Podržením prostředního z nich spustíte vyhledávání Google, tlačítko Menu hledejte vždy na ploše příslušné aplikace.

Témata článku: Acer, , , , , , Acer Liquid, Acer Liquid Jade, Jade, Detailní pohled, Špatný telefon, Speciální nástroj, Elegantní křivka, Model, Plochý kabel, Lehký telefon, Přednastavený profil, Druhý slot, Případ poškození, Šťáva, Modelka, Základní úkol, Náročný uživatel, Úspora energie, Vizuální stránka,