Android míří do prohlížeče Chrome

Google umožnil spouštění aplikací z Androidu na počítačích s prohlížečem Chrome. Zatím jen v testovacím režimu, který má své mouchy...

Když Google loni na podzim oznámil, že s partnery připravil několik aplikací ze světa Androidu i pro běh na platformě Chrome OS ve formě desktopových aplikací pro Chrome, bylo jen otázkou času, kdy se ozvou hackeři a nabídnou nástroje, které do podoby doplňku/aplikace pro Chrome převedou libovolný APK balíček a to nejen na Chrome OS, ale i na Windows a dalších platformách – Chrome jako takový je přeci napříč systémy prakticky identický, takže proč mu zbytečně házet klacky pod nohy.

Klepněte pro větší obrázek
I takhle to může ve finále vypadat, ale dá to trochu práce...

Fungovalo to, což dokládá i náš zářijový článek, ale přeci jen s odřenýma ušima. Všichni v podstatě čekali na to, kdy své řešení Google odemkne na všech platformách a androidí aplikace dostaneme do Chromu stejným způsobem jako na telefon – z Play Storu a Chrome Web Storu. Tak daleko vyjma těch několika kusů pro Chrome OS ještě nejsme, Google ale před pár dny uvedl alespoň nástroj pro vývojáře.

ARC Welder

Jedná se o jednoduchý migrační program ARC Welder, který se instaluje z Chrome Web Storu jako běžný doplněk. Sám o sobě zabírá pár kilobajtů, dodatečně si ale stáhne další rozšíření jménem App Runtime for Chrome (Beta). To už je pochopitelně mnohem větší 300MB sousto – v podstatě obraz samotného Androidu pro emulaci.

Klepněte pro větší obrázek
ARC Welder a App Runtime for Chrome ve správci doplňků

Jakmile máte ARC Welder a App Runtime, stačí s jeho pomocí načíst z disku libovolný APK balíček a zvolit v jaké orientaci a velikosti se má aplikace spouštět. Pak ji můžete otestovat – spustit, nebo vygenerovat balíček ZIP.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Spuštění programu z Androidu v režimu tablet na šířku
Klepněte pro větší obrázek
A tatáž aplikace (Překladač od Googlu) v režimu mobil na výšku. Běhové prostředí zatím neumí měnit velikost okna za běhu

Přímé spuštění má opravdu plnit roli pouze krátkodobého testu, tímto způsobem tedy můžete v Chromu používat vždy jen jednu aplikaci z Androidu. Když tedy vyberte další APK balíček, ten předchozí a spuštěný v Chromu přestane fungovat.  Pokud tedy budete chtít v Chromu spouštět vícero aplikací z Androidu, musíte použít převedený balíček ZIP. Jedná se v podstatě stále o ten samý APK, ale doplněný o manifest – soubor s konfigurací.

Klepněte pro větší obrázek
Správce rozšíření s nainstalovanými programy z Androidu (rozbalené balíčky ZIP)

ZIP balíček rozbalíte do libovolné složky a tuto složku poté můžete v Chromu ve správci doplňků a v režimu pro vývojáře nainstalovat jako lokální aplikaci pro Chrome. Uf, hotovo. Stále je to kostrbatý postup, ale je dán opravdu tím, že se jedná o cestu pro vývojáře, kteří si mohou ověřit, jak bude jejich aplikace pro Android vypadat, pokud se jednou dostane i na desktop. Že tímto způsobem můžete „testovat“ i zcela cizí APK balíčky je pouze vděčný bonus.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Aplikace pro Android převedené pro běh na Windows pomocí prohlížeče Chrome

Stále beta

App Runtime for Chrome je opravdu Beta, zdaleka tedy nebude fungovat každá aplikace. Některé se ani nespustí, jiné havarují po prvním klepnutí a další budou nepoužitelné jednoduše z toho důvodu, že běhové prostředí ještě nepodporuje všechny technologie a API Androidu – třeba práci s kamerou aj. Osobně mi fungovala zhruba každá druhá aplikace.

Další nevýhodou tohoto řešení je už ona instalace aplikace ze složky. Chrome má totiž přísná pravidla a instalaci aplikací z jiných než oficiálních zdrojů považuje za riziko, a tak vás bude průběžně obtěžovat dotazem, jestli spouštění podobných rozšíření nechcete raději zakázat. Zatím je to tedy celé opravdu jen na zkoušku a na plné prolnutí světa Androidu a desktopového Chromu si budeme muset ještě chvíli počkat.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Snapseed, QuickOffice, Google Translator nebo třeba simulátor vlků. Ne každá aplikace ale funguje na 100 %.

A jak vlastně získat kýžené balíčky APK? Na Play Storu najdete zástup nástrojů, které umějí vyseparovat balíčky nainstalovaných programů na vašem telefonu a uložit je třeba na SD kartu. Jedním z nich je jednoduchý APK Extractor.

Diskuze (20) Další článek: HTC One M9+: 2K displej a čtečka (zatím) jen pro Čínu

Témata článku: Google, , Manifest, EMF, Runtime, Prohlížeč, Sousto, Snapseed, Oficiální zdroj, Androidí aplikace, Chrome, Chrom, Mir, #Android, Pro +, Chrome Beta,