Apple se tváří spokojeně, ale kromě služeb celý jeho byznys klesá

Apple zveřejnil výsledky hospodaření za fiskální čtvrtletí končící 24. září 2016. To znamená, že do statistik se zapsal i první týden prodeje nového iPhonu 7/7 Plus. Americká firma se sice tváří naoko spokojeně, akcionáři si rozdělují na dividendách více než 9 miliard dolarů, ale nedá se přehlédnout, že Apple ve všech segmentech kromě služeb ve srovnání se stejným čtvrtletím předešlého roku klesá.

Nejbolestivější je samozřejmě pokles prodeje iPhonů, které Applu stále generují 60 % celkových tržeb. Apple během června až září prodal 45,5 milionu iPhonů, což je meziroční pětiprocentní pokles. Tržby za iPhony ale klesly výrazněji o 13 %, což napovídá, že o nejnovější (a tedy nejdražší) modely není takový zájem jako vloni o iPhone 6s/6s Plus. Průměrnou prodejní cenu iPhonu (619 dolarů v 3Q 2016) snižoval iPhone SE, přesné rozložení prodejů jednotlivých modelů ale Apple neposkytuje.

Klepněte pro větší obrázek
Z tabulky s hospodářskými výsledky je mimo jiné dobře patrný pro Apple narůstající význam evropského trhu a naopak téměř třetinový propad tržeb z Číny. Necelá polovina tržeb přichází z amerických trhů (zdroj: Apple) 

Ještě hůř než iPhony dopadl prodej Maců, kde dvojciferným procentem klesaly tržby i objemy. Nové Macbooky mají být ale teprve představeny, takže čísla se mohou zlepšit v posledním kalendářním čtvrtletí. To se ovšem nedá říct o kategorii „ostatních produktů“, kam Apple řadí hodinky Watch, Apple TV, iPody, příslušenství a sluchátka Beat. Zde bohužel Apple nevyčísluje kusy (aby nemíchal „jabka s hruškama“), ale pouze tržby – a ty klesly meziročně o 22 %.

Naopak se dařilo službám Applu (online služby, Apple Care, Apple Pay, licence), kde tržby meziročně vzrostly o 24 % a představují tak jediný rostoucí segment společnosti. Celkové tržby Applu za 3Q 2016 meziročně klesly o 9 % a zastavily se na hodnotě 46,8 miliardy dolarů. Firma vykázala čistý zisk 9 miliard dolarů. Provozní marže klesla o 1,9 procentního bodu na 38 %. Do příštího vánočního čtvrtletí očekává Apple tržby mezi 76 a 78 miliardami dolarů.

Diskuze (186) Další článek: Xiaomi Mi VR: levná, ale kvalitní konkurence pro Samsung Gear VR

Témata článku: Apple, , , , , Apple iPhone 4GB, Apple iPhone 6s, Apple iPhone 6s 128GB, Apple iPhone 6s 64GB, Apple iPhone 7, Apple iPhone SE, Apple iPhone SE 64GB, První týden, Americký trh, Necelá polovina, Provozní marže, Pětiprocentní pokles, Apple car, #Apple, TV +, Vánoční čtvrtletí, Rostoucí segment, Tvář, Ostatní produkt, Jednotlivý model,