Apple si vymohl zákaz prodejů některých Samsungů v USA

Soudním tahanicím mezi Applem a Samsungem stále není konec, byť se tak mohlo zdát z prosincového rozhodnutí amerického soudu. V něm bylo zamítnuto několik odvolání Samsungu a stanoveno odškodné pro Apple ve výši 548 milionů dolarů (cca 13,56 miliardy korun). Koncem prosince si Apple přisadil a požadoval od Samsungu dalších 180 milionů dolarů (4,46 miliard korun).

Po celou dobu konání soudní rozepře Apple požadoval předběžný návrh na pozastavení prodejů smartphonů od Samsungu, které porušovaly patenty pro rychlé odkazy, slide-to-unlock (odmknutí telefonu posunem prstu) a pro automatickou korekci napsaných slov. Stanovisko odvolacího soudu ale doporučilo, aby byl Samsung potrestán zákazem prodejů dotčených zařízení na území USA. A dnešním rozhodnutím soudkyně Lucy Koh se tak také stalo.

Na celém území USA platí zákaz prodejů modelů Galaxy Nexus, Galaxy Note, Galaxy Note 2, Galaxy S2 a Galaxy S3. Ačkoliv se toto rozhodnutí může zdát jako nepodstatné, protože žádný z telefonů se již neprodává, může vytvořit nebezpečný precedens.

Novodobé smartphony jsou dnes složeny z hardwarových a softwarových řešení, které jsou pokryty na 250 tisíci patenty. Pokud k zákazu prodejů bude stačit i porušení jednoho, budou mít „patentoví trolové“, tedy ti, kteří vykupují patenty, které by mohli využít pro větší zpeněžení, větší sílu při vyjednávání.


Oživeno 15:00: V reakci na rozhodnutí soudu se za Samsung postavili američtí giganti Google, Facebook, Dell a HP. Ti se dožadují toho, aby se případu zhostil největší americký soud (US Supreme Court), což by byl první krok k reformě amerického práva. Nejvyšší soud totiž pod svá křídla od 18. století nevzal žádný patentový spor.

Samsung se ohrazuje tím, že v dnešní době nelze uplatňovat patentové právo ze starších dob, kdy si lidé mohli stěží představit něco tak komplexního a složitého jako moderní smartphone.

Via CNET, Slashgear, Samsung News

Diskuze (98) Další článek: Huawei na MWC ukáže svůj „Surface Book“. Smartphone P9 přijde později

Témata článku: Apple, Samsung, , , Samsung Galaxy Nexus, Samsung Galaxy Note, Pro +, Odvolací soud, Prodej, Sam, Pozastavení, Samsun, Patentový spor, Soudní rozepře, Zákaz, Zak, Americký soud, APP, Celé území, Rozhodnutí soudu, Slashgear, Dnešní rozhodnutí, Moderní smartphone, #Apple