Černý den pro Rusko. Putin podepsal povinnou archivaci SMS a hovorů

Ruský prezident Vladimir Putin podepsal pozměňovací návrhy protiteroristického zákona. Nejvíce kritizovanou novinkou je klauzule, která mobilním operátorům ukládá půl roku archivovat veškeré SMS a hovory, které projdou jejich sítí. Telefonní čísla obou stran a časové informace se budou ukládat na tři roky, obsah zpráv i hovorů na půl roku.

Zákon dopadne i na poskytovatele internetového připojení. Základní informace „kdo, kde“ musí uchovávat rok, ale hlavní problém bude v šestiměsíční lhůtě, po kterou musí poskytovatel uchovávat veškerý obsah internetového provozu. Na každého jednoho uživatele tak připadnou až stovky gigabajtů dat, které bude nutné uchovávat. To znamená zásadní navýšení nákladů, které se logicky promítne do cen internetové konektivity.

A „černý den“ z nadpisu? Tak schválení označil Edward Snowden, bývalý administrátor NSA, který na veřejnost vynesl informace o sledování veřejnosti americkou vládou. Snowden má k tématu velmi blízko, v Rusku totiž dlouhodobě pobývá.

Diskuze (68) Další článek: T-Mobile TV používá zatím 10 tisíc lidí, operátor chce další přilákat nabídkou tabletu za 1 Kč

Témata článku: , , , , , Internetové připojení, Arc, Edward Snowden, Rusk, Pro +, Vladimir Putin, Den, Hovor, Archiv, Hlavní problém, Putin, Pozměňovací návrh