Co bude hýbat světem smartphonů v roce 2015

James Atkins je hlavou marketingu ve společnosti Kazam a ve své úvaze předpovídá trendy, které budou hýbat světem chytrých telefonů v roce 2015.

Technická pauza?
„Dnešní smartphony jsou přehlídkou technologií, ale otázkou je, jestli jsou lidé ještě schopní využít všech možností. Opravdu vede cesta přes nekončící přidávání dalších a dalších funkcí? Už v roce 2015 bych rád viděl značky investovat do služeb. Ať už to bude delší záruka, nebo prostě přívětivější péče o zákazníka.”

Kdo opravdu nosí nositelnosti?
Myšlenka nositelné elektroniky je velmi silná a zvláště ve zdravotnictví vidím neocenitelný přínos. Ve spotřebitelské oblasti však narážíme na vysokou cenu, kvůli které se nositelnosti staly hračkou pro úzkou skupinu geeků. Studie PWC také ukázala, že méně než polovina majitelů nosí své zařízení každý den. Nepochybuji o tom, že v nositelnostech je budoucnost, ale technologie potřebují doladit a výstupy musí být hmatatelnější. Až pak se nositelnosti dostanou do mainstreamu.“

Pád velkých hráčů?
„Trh s mobilními telefony čelí velkému přerodu. Velké značky současnosti/minulosti ztrácí krok, tempo nové doby budou udávat dynamické start-upy. Jen se podívejte na Nokii nebo BlackBerry. V roce 2015 tento trend ještě zesílí a zavedené značky budou ztrácet tržní podíl. Co z toho plyne pro spotřebitele? Myslím, že samé výhody: větší výběr, vyšší kvalita a nižší ceny.“

Klepněte pro větší obrázek 
James Atkins, Kazam CMO

Komentář autora článku

Technická pauza? Bojím se, že spíše než předpověď je to jen zbožné přání. Ale třeba se opravdu dočkáme a třeba to opravdu bude už v příštím roce. Chcete důkaz, že úsloví „všeho moc škodí“ platí i pro smartphony? Pusťte si video, ve kterém levný a čistý Android překonává drahý, funkcemi a aplikacemi zavalený „superphone“ slovutné značky.

Tím se elegantně dostávám k pádu velkých hráčů. Tento trend vidíme v ekonomických výsledcích už letos a nevidím důvod, proč by se měl zastavit, v tomto bodě tedy s Jamesem Atkinsem plně souhlasím.

A nakonec nositelnosti, které nikdo nenosí. Je to trochu přehnané tvrzení a pro každou technologii či nový druh elektroniky je přirozené, že na začátku musí najít svoji cestu. Je pravda, že je obtížné každý den myslet na navléknutí náramku nebo dobití hodinek. Přesto sledování fyzické aktivity a zdravotního stavu považuji za trend, který ještě zdaleka nedosáhnul vrcholu.

Myslím, že problém do značné míry vyřeší integrace samostatných nositelností do smartphonů, které už… nosíme. Umí to Lumie, iPhony, LG, HTC se dalo dohromady s Fitbitem a Google představil aplikaci, která umožní sledovat fyzickou aktivitu uživatele prostřednictvím každého lepšího Androidu. Telefony možná nikdy nebudou umět změřit tolik parametrů jako náramek připoutaný k zápěstí, ale naučí se dostatek funkcí dostatečně dobře, aby to lidem stačilo. Myslím, že to bude podobné jako s foťákem v mobilu a zrcadlovkou…

Diskuze (15) Další článek: Zlatý poukaz: sleva 1 498 Kč na neomezený tarif od T-Mobilu

Témata článku: Kazam, , , , Pauza, Svět smartphonů, SMA, Svět, Zdravotní stav, Zbožné přání, Fitbitem