ČTÚ podpoří sdílení LTE sítí mezi operátory

Informace o probíhající aukci kmitočtů pro mobilní sítě čtvrté generace jsou střeženy způsobem, který si v ničem nezadá s ochranou státního tajemství.

Klepněte pro větší obrázek

Běžně sdílní operátoři O2, T-Mobile a Vodafone, stejně jako čtvrtý zájemce PPF nemohou s ohledem na slib mlčenlivosti komentovat zhola nic. Organizátor elektronické aukce, Český telekomunikační úřad (ČTÚ), zase nechce z taktických důvodů ani naznačovat, jak hodně vyskočila cena nabízených frekvencí oproti původní vyvolávací sumě. Týdeník Euro se přesto pokusil zmapovat průběh aukce po formální i ekonomické stránce.

Sdílené sítě i kmitočty

Nejnovější a zároveň nejzajímavější informací je zjištění, že regulátor trhu nebude bránit jednotlivým operátorům ve spojování LTE kmitočtů, které si vydraží. Naopak, předseda Rady ČTÚ Pavel Dvořák hodlá operátory po skončení aukce vyzvat, aby v zájmu zlevnění a zrychlení výstavby infrastruktury přistoupili ke spojení svých sítí čtvrté generace, oficiálně označovanému jako sdílení sítí, ale i samotných frekvencí, které si během následujících dnů vydraží.

„Úřad nebude bránit jakékoli komerční dohodě mezi operátory v oblasti LTE,“ řekl Dvořák týdeníku Euro. Jakkoli působí tato informace jako technická drobnost, pro vývoj aukce a následné budování telekomunikačních sítí čtvrté generace má obrovský význam. V dražbě je šest bloků (ucelených frekvenčních pásem) pro LTE, přičemž pro celonárodní síť jsou zapotřebí dva bloky. Obecně se tedy mělo za to, že přinejmenším jeden ze čtyř zájemců zůstane po aukci mimo hru a nebude moci postavit plnohodnotnou LTE síť. Dvořákovo vyjádření ale v podstatě znamená, že se v aukci může dostat na každého, respektive že z dražby mohou vyjít alespoň částečně uspokojeni všichni čtyři zájemci – pokud se mezi sebou domluví na sdílení frekvencí.

Kompletní text naleznete v aktuálním vydání týdeníku Euro.

Diskuze (15) Další článek: Jak si poradí dnešní mobil v roli počítače? [video]

Témata článku: , , Mez, Sdílení, Sít, Síť, Podpor, Operátor