ČTÚ už nechce regulovat volání. Zaměří se na data

Trh volání z mobilů už není třeba regulovat, ohlásil ČTÚ. Operátoři se zalekli regulace a nápravu sjednali sami. Do budoucna si chce úřad posvítit na mobilní data.

ČTÚ došel k závěru, že trh mobilního volání je konkurenční. Odborně se tomu říká „trh mobilní hlasové originace“ a vůbec v následujícím textu najdete mnohá zjednodušení, ale jen do té míry, aby byla problematika srozumitelná. Regulátor je sice v poslední době uživatelsky přátelský (linky s extra sazbou, reklamace, dokup dat), ale úřední lejstro je úřední lejstro...

ČTÚ vydal tiskovou zprávu (viz výše), ve které informuje, že po letech už není třeba regulovat mobilní operátory (relevantních trhů je více, neberte to úplně doslova). Řeč je o hlasových službách, zjednodušeně o trhu mobilního volání. Úřad nejprve krátce rekapituluje, jak se pod vedením Pavla Dvořáka regulace zřekl v roce 2006, pak to nevyšlo kvůli tarifní revoluci a až nyní došel úřad k závěru, že regulace není třeba. Hlas se tedy více méně zreguloval sám, svou pozornost úřad nyní zaměří na trh datových služeb.

Když jsme ji potřebovali, úřad se regulace zřekl

Přitom právě oblast datových služeb dnes úřad vnímá jako nejvíce problematickou ve vztazích mezi operátory s vlastní sítí (MNO) a virtuálními operátory (MVNO/MVNE). Vnímá ji jako oblast, která se zatím nevyvíjí žádoucím způsobem z pohledu dostatečné konkurence na trhu a přínosů pro všechny účastníky a koncové uživatele. Relevantní trh č. 8 ale tyto problémy nepostihuje.

My jsme vám to říkali

S odstupem času nám ČTÚ dává za pravdu v tom smyslu, že mu operátoři vypálili s neomezenými tarify a hrou na virtuály rybník. Ostatně, psali jsme o tom na podzim v roce 2013 (i když nám se to snadno napíše, úřadu hůře provede). Nyní úřad konstatuje: „ČTÚ je přesvědčen, že šlo o zjevnou reakci síťových operátorů na předběžné závěry analýzy relevantního trhu s cílem vyhnout se regulačnímu zásahu.“ To důležité ale je, že na ČTÚ provedl tzv. test tří kritérií a zjistil, že ani jedno už není splněno.

Návrh testu tří kritérií, jak to předpokládá evropský regulační rámec. Test zkoumá současné splnění těchto tří podmínek:

  • přítomnost velkých a trvalých překážek vstupu na trh,
  • struktura trhu v přiměřeném časovém období nesměřuje k účinné hospodářské soutěži a
  • právo hospodářské soutěže není samo o sobě dostatečně účinné při řešení selhání soutěže na příslušném trhu.

Pokud by chtěl ČTÚ zasahovat do trhu s datovými službami v mobilních sítích, musel by trh vymezit jako úplně nový a opět provést test tří kritérií. Pokud by test ukázal, že tento nový trh není dostatečně konkurenční a je způsobilý k regulaci, mohl by úřad provést i jeho detailní a pečlivou analýzu a navrhnout případná nápravná opatření.


Pozn.: Úředničina tentokrát zmátla i nás, při její interpretaci jsme si nedali pozor a vyjádření ČTÚ jsme pochopili naprosto obráceně. Článek včetně titulku byl opraven krátce po vydání.

Diskuze (14) Další článek: Británie chystá „elektrické dálnice“, budou dobíjet auta za jízdy

Témata článku: , , , , Mobilní hlas, Problematika, Data, NEC, Nový trh, Relevantní trh, MVNE, Mobilní volání, Volání, Záměr, MVNO