Další námluvy BlackBerry. Zájem má prý Microsoft i Číňané

Společnost BlackBerry nadále zůstává zajímavým předmětem akvizice pro řadu větších technologických firem. Po několika krizových letech, které kanadská firma přečkala jen díky drastickým úsporám a masovému propouštění, se jejímu dosavadnímu šéfovi Johnu Chenovi podařilo BlackBerry stabilizovat. Budoucnost společnosti s trvalým ziskem je ale zatím stále nejistá, ani se smysluplným portfoliem se nedaří prodávat dostatek smartphonů.

Klepněte pro větší obrázek

Kolem firmy už delší dobu krouží zájemci o koupi a nyní se v této souvislosti hovoří o dvou významných jménech. Už dříve měl údajně o koupi BlackBerry projevit zájem Samsung, k akvizici ale nakonec nedošlo. Nyní portál Digitimes.com ze zdrojů blízkých firmě zjistil, že o BlackBerry se má zajímat Microsoft a také několik čínských společností – giganti Huawei a Lenovo, a také dravá firma Xiaomi.

Microsoft si podle uvedených zdrojů již nechal vypracovat analýzu, která má zhodnotit návratnost investice. Pro americkou firmu je BlackBerry zajímavé zejména jako autor spousty unikátních softwarových řešení, především v korporátní sféře. Motivací Číňanů je zase patentové portfolio ve vlastnictví BlackBerry a také možnost prezentovat se „západní“ značkou na americkém a evropském trhu. BlackBerry zatím žádné konkrétní plány na odprodání části nebo celé společnosti nekomentovalo.

Diskuze (4) Další článek: Samsung Z1 s Tizenem má prodejní úspěchy v Indii i Bangladéši

Témata článku: Blackberry, Microsoft, , , , Micro, Zdroj blízký, Dosavadní šéf, Patentové portfolio, Zájem, Námluvy, Čina, Číňan, Kanadská firma, Black, Mic, John Chen, Cin