Ericsson vyzkoušel 5G. V síti nové generace dosáhl rychlosti 5 Gb/s

V Česku se intenzivně budují LTE sítě, technologičtí lídři v infrastruktuře mezitím po světě testují nasazení sítě příští generace. Podle očekávání se bude nazývat 5G a jak už z MobilManie víte, na její implementaci pracuje například švédský Ericsson. Tomu se v uplynulých dnech při živých ukázkách sítě podařilo dosáhnout přenosové rychlosti 5 Gb/s. To ale zdaleka nemá být strop nové technologie.

Klepněte pro větší obrázek

Testování 5G sítě proběhlo na frekvenčním pásmu 15 GHz v laboratořích Ericssonu ve švédském městě Kista za účasti vrcholového managementu dvou největších japonských operátorů SK Telecom a NTT DoCoMo. Právě v jejich infrastruktuře by mělo být 5G poprvé uvedeno do komerčního provozu. V tuto chvíli se počítá s rokem 2020.

Ericsson k demonstraci technologie využil koncept nového rádiového rozhraní a technologie Multiple-input Multiple-Output (MIMO). Vývoj technologií 5G Ericssonu zahrnuje nové anténní technologie s širším pásmem, vyšší frekvencí a kratšími časovými přenosovými intervaly. Speciálně pro testy 5G vyvíjí Ericsson základnové stanice se zabudovanými jednotkami pro vysílání a modulaci.

Sítě 5G

5G je zkratka pro bezdrátové sítě páté generace. Mají kratší odezvu, vyšší přenosové rychlosti, kapacitu a variabilitu. Jsou vyvíjené tak, aby zvládaly širokopásmové připojení miliónů lidí a strojů v metropolích, energeticky nenáročné senzory, které s jedinou baterií vydrží roky, a cokoliv mezi tím.

Ve světě začalo hromadné spouštění 5G sítí v roce 2019, start 5G v Česku byl opožděný. Nejvýznamnějšími vývojáři 5G technologií a výrobci síťových komponent jsou Huawei, Nokia, Ericsson a Samsung.

Diskuze (19) Další článek: Android v červenci: neústupný Jelly Bean a rostoucí KitKat

Témata článku: Ericsson, , , , , Gen, Eri, Japonský operátor, DOS, SK Telecom, Sít, Švédský ericsson, Generace, Nov, Rychlost