FBI prý odblokoval útočníkův iPhone, Apple chce vědět jak

Americký Federální úřad pro vyšetřování (FBI) s pomocí třetí strany našel způsob, jak odblokovat šifrovaný a číselným kódem zabezpečený iPhone 5c, který patřil Syedu Farookovi, útočníkovi ze San Bernardina. Úřad kvůli tomu dokonce požádal o odročení dalšího soudního řízení, které bylo plánované na pondělí. Získaný čas má sloužit pro ověření „nové metody“.

Jde pouze o spekulaci, ale je velmi pravděpodobné, že FBI je velmi blízko poslednímu zadání kódu, který by (v případě špatného čísla) nenávratně vymazal data uložená v telefonu. Situace tak vyžaduje nejvyšší opatrnost.

Apple teď chce vědět, kdo je onou třetí stranou a jak se hodlá dostat do šifrovaného iPhonu. FBI to sdělit odmítá.

Zákopová válka?

Komentátoři okamžitě přišli s myšlenkou, že FBI blafuje. Pro Apple je stěžejní zachovat tvář před veřejností a ujistit ji, že se FBI nedostane do šifrovaných přístrojů. Pokud FBI přesvědčí veřejnost, že má přístup k chráněným datům, pro Apple to bude znamenat obrovský problém. Například ten, že přístroje „přístupné“ americké vládě jsou neprodejné v Číně, což pro Apple asi pětina trhu.

Proč by se FBI o něco takového snažil? Možná si slibuje, že by tento druh tlaku donutil Apple k jednání.

Diskuze (143) Další článek: Nový hráč v Lítačce? Známku si přihlásil provozovatel SMS jízdenek v Brně

Témata článku: Apple, , , , Apple iPhone 4GB, Apple iPhone 5c, Apple iPhone 5c 16GB, Apple iPhone 5c 32GB, Apple iPhone 7, San Bernardin, Číselný kód, Útočník, APP, #Apple, Bernard, Soudní řízení, ODB, Jak, F +