Francouzský Google má problém. Nabízí mapy zdarma

Podle webu The Economic Times rozhodl pařížský soud o tučné pokutě pro Google. Tamní pobočka by měla rozbít prasátko, soudce jí totiž nařídil zaplatit půl milionu eur za to, že poškodila francouzskou firmu Bottin Cartographes.

Tentokrát ovšem nejde o pořadí ve vyhledávači (francouzské stížnosti z minulosti), ale o něco mnohem podivnějšího. Firma Bottin Cartographes nabízí komerční mapové produkty a nelíbí se jí, že díky Googlu tratí, neboť ten už několik dlouhých let nabízí bezplatné Google Maps API. To přitom bylo v nedávné minulosti dokonce omezeno a nyní je pro velké odběratele s vysokou návštěvností také placené.

Tiskový mluvčí francouzského Googlu se už nechal slyšet, že rozhodnutí prozkoumají právníci a podle toho se zařídí. Ačkoliv by mohlo jít čistě formálně skutečně o princip nekalé obchodní soutěže, mnozí předpokládají, že toto rozhodnutí nemá šanci přežít u odvolacího soudu, protože by tím pádem postavilo mimo zákon veškerá nekomerční API na webu, kterých jsou tisíce.

Diskuze (2) Další článek: Tyto kalkulačky cílí na certifikát ČTÚ, ušetří vaše peníze

Témata článku: Google, , , , , Žďár, Google +, Indiatimes, Pro +, Prasátko, Economic Times, F +, Odvolací soud, Francouz