GMapCatcher: Uložte si webové mapy do počítače

Ne vždy máte internetové připojení k dispozici nebo ne vždy můžete stahovat větší datové objemy tak, abyste byli schopni využívat nejrůznějších online map. Stáhněte si je dopředu.

Potřebujete nějaký dokument obohatit o mapu se zaznamenanou lokací? Chcete mít v přenosném počítači či jiném zařízení konkrétní mapu k dispozici i bez internetového připojení? Užitečným nástrojem, který vám s tím pomůže, je bezplatný GMapCatcher.

Okno s mapou

GMapCatcher je nenáročný prográmek, který se ovládá primárně v jediném okně, jemuž dominuje pole pro zobrazení mapy a vyhledávací řádek. Do řádku vypíšete libovolnou lokaci na celém světě a pak už zoomujete, posouváte a hledáte úplně stejně, jako v jakýchkoli jiných online službách prostřednictvím webového prohlížeče.

Klepněte pro větší obrázek
Hlavní okno s náhledem na mapu.

Oproti prohlížeči disponuje program ale tou výhodou, že z něj lze mapy vytáhnout a uložit na disk počítače. A to přesně v takové podobě a s takovými informacemi, jaké si uživatel navolí. V základním okně ale mnoho ovládacích prvků nenalezne, pouze tlačítko pro stažení, změnu mapy a spuštění offline módu, takže je třeba zavítat do nastavení aplikace.

Klepněte pro větší obrázek
Stahování do útrob programu pro offline použití.

Široký výběr map

Zde si primárně nastavíte rozměry mapy, složku pro jejich ukládání a také základní ovládání a funkce programu. Dále si lze pohrát se seznamem navštívených lokací a tyto lokace a jejich mapy ukládat pro použití v offline režimu aplikace. Nechybí zde ani nastavení vzhledu, kdy si můžete vybrat z několika témat.

Klepněte pro větší obrázek
Nestavení velikosti snímků a dalších parametrů.

Nejdůležitější je ale výběr mapové služby, kterou budete používat. Nabídka je skutečně široká. Nechybí zde OpenStreetMap, Yahoo Maps, Google Maps, Virtual Earth ani mapy ze Seznam.cz a další. Výběr mapové služby samozřejmě ovlivní, jaké druhy map vám poté budou k dispozici v hlavním okně aplikace.

Klepněte pro větší obrázek
Široký výběr mapových služeb.

Přestože GMapCatcher nenabízí žádné pokročilé funkce, pro stažení, uložení a přeposílání map a informací o poloze plně stačí. Navíc, když je možné jej užívat zcela zdarma.

Váš názor Další článek: Týden mobilně 129: SkypePhone a nejlepší Transformer

Témata článku: , , , Web, Užitečný nástroj, Široký výběr, Počítač, Online služba,