Google, Apple a Microsoft v mobilních app storech

Apple má 33, Google 156 a Microsoft 215 aplikací. Jak jsou rozeseté po app storech a jaké jsou strategie jednotlivých firem?

Lidé z VentureBeats si dali tu práci a spočítali, kolik mají Apple, Google a Microsoft aplikací na App Store, Google Play a Windows Phone Store. Výsledek vidíte zcela přehledně níže, interpretovat se však dá několika zcela odlišnými způsoby.

Klepněte pro větší obrázek
obr.: VentureBeats 

Apple má na své vlastní platformě 33 aplikací. Oproti ostatním dvěma firmám je to málo, ale můžeme za tím vidět pověstnou applovskou jednoduchost. Na ostatní platformy Apple zcela kašle, nemá ani jedinou aplikaci ani pro dominantní Android, soustředí se zcela na svůj vlastní ekosystém.

Google se kromě svého Androidu silně pouští také do iOS. Důvody jsou pro to historické, ale také jde o nezanedbatelný tržní podíl a zvláště v domovské Americe by Google udělal chybu, kdyby své služby do iPhonů a iPadů nepustil. Čím to, že Google má pro iOS dvakrát více aplikací než Apple? Opravdu má o tolik služeb více? Nebude to spíše tím, že je každá drobnost vyčleněná do samostatné aplikace? Pro Windows Phone má Google pouze Vyhledávání.

Microsoft je nejplodnější a své služby rozesel po konkurenčním App Storu i Google Play. Trvalo to dlouho, ale „softies“ pochopili, že v první řadě potřebují udržet kancelářský balík Office v pozici standardu a ani ostatní služby neznamenají nic, pokud je nebudou lidé používat. A protože už pár let platí heslo „mobile first“, musel se Microsoft za uživateli vydat na konkurenční platformy.

Pohled na bilanci Windows Phone Storu je poněkud tristní. WP se sice prezentuje jako „třetí platforma“, ale ztráta za Androidem a iOS je tak velká a tržní podíl tak malý, že Googlu ani Applu jednoduše nestojí za námahu. V roce 2015 se má Windows Phone Store sloučit s dosud pouze počítačovým/tabletovým Windows Storem. Uvidíme, jak moc tím stoupne atraktivita...

Diskuze (72) Další článek: Wearables v roce 2015: překážky na cestě k úspěchu

Témata článku: Apple, Google, Microsoft, , , , Google +, Google a Microsoft, APP, Apple a Microsoft, Sto, Micro, Store, App Store, MOBI, Odlišný způsob, Mobil, Mic, #Apple