Google testuje handsfree platby. Stačí zahlásit: „Platím s Googlem“

Google je velmi aktivní na poli bezkontaktních plateb nové generace. Ve Spojených státech už provozuje službu Android Pay vázanou na vlastní mobilní operační systém a technologii NFC. Spuštění této služby čeká na konci března Velkou Británii a později v roce 2016 také Austrálii. Vedle toho Google testuje i nový multiplatformní systém plateb, kterému říká handsfree platby.

Klepněte pro větší obrázek

Systém handsfree plateb je založen na vizuální identifikaci uživatele ve spojení s aplikací instalovanou do smartphonu. Zde už Google podporuje kromě vlastního Androidu také operační systém iOS. Data o platebních kartách a jejich držiteli jsou spolu s fotografií majitele uložena v aplikaci. U pokladny zákazník pouze vysloví větu „Platím s Googlem“. Terminál obsluhy komunikuje přes Bluetooth a Wi-Fi se smartphonem a pomocí GPS ověřuje polohu. Obsluha pak požádá o jméno a na monitoru zkontroluje totožnost.

Řešení se při popisu jeví jako docela krkolomné a navíc vyžaduje lidskou kontrolu u terminálu. Otázkou je také zabezpečení citlivých údajů při bezdrátovém přenosu dat. Hlavní výhodou je ale zcela bezobslužné placení na straně zákazníka, který smartphone vůbec nemusí vytahovat z kapsy. Nový způsob placení Google testuje zatím jen v několika restauracích v San Francisku. V některých je navíc instalovaná kamera, která podobně jako při kontrole na letišti pomáhá s identifikací zákazníka.

Diskuze (3) Další článek: První snímky: Samsung Galaxy A9 Pro a řada Galaxy J (2016) s laserem

Témata článku: Google, , , Citlivý údaj, Bluetooth a wi-fi, Plát, Google +, Handsfree, Test, PLA