Inmarsat iSat Phone Pro: satelitní monstrum [recenze]

Satelitní telefony jsou stále ještě věc poměrně exotická. iSat Phone se jen nepatrně liší od svých GSM kolegů. Jak se „telefonuje ze satelitu“?

Dnes se zaměříme na věc, která je většině MobilManiaků velkou neznámou. Satelitní komunikace. V praxi se s ní setkáváme výjimečně, což je na jednu stranu škoda, na druhou je to celkem pochopitelný fakt.

Rádi se plavíte po nekonečných vlnách oceánů, nebo ždímete z velbloudů poslední kapky vody na Sahaře? Byli jste na Everestu? Pak jste tu správně. Na paškál jsme si vzali exotický satelitní telefon Inmarsat IsatPhone Pro.

Za zapůjčení přístroje děkujeme společnosti RECALL s.r.o., výhradnímu distributorovi satelitního telefonu Inmarsat iSat pro.

Plusy:

  • Použitelnost
  • Odolnost
  • Zpracování
  • Ceny volání

Mínusy:

  • Pouze venkovní použití
Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Inmarsat po vybalení z krabice 

Znáte Stevena Seagala a film Přepadení v Pacifiku? Mladším tato béčková akční perla nejspíše zůstala utajena, my starší na ni občas rádi vzpomeneme. Byl to právě tento film, který mi přišel na mysl, když jsem k recenzi přebíral IsatPhone Pro. Telefon stejného principu (byť v porovnání se současností značně archaický) totiž Steven a jeho sličná asistentka s bujarým dekoltem používají, aby odvrátili teroristickou hrozbu a zachránili svět. Ve filmu se to povedlo, v realitě byly/jsou satelitní telefony minoritní záležitostí a satelitní operátoři to nikdy neměli jednoduché.

Když už takového satelitního telefonistu potkáte, zřejmě to bude cestovatel, který se potřebuje dovolat odkudkoli na světě a na penězích mu tolik nezáleží. Situace se ovšem pozvolna mění, satelitní telefony už nejsou nevzhledné tunové krabice s anténou, která by si co do velikosti nezadala s anténou domovní. Pokrok je znát, ale rozměry GSM/3G telefonu rozhodně nečkejte. 


Inmarsat iSat Phone PRO v celé své kráse na propagační fotografii

Představení satelitního cvalíka

IsatPhone Pro byl společností Inmarsat představen v roce 2010, nejedná se tedy o žádnou žhavou novinku. Satelitním telefonům ale běží čas pomaleji, a tak v tomto segmentu stále představuje moderní variantu. Telefon samotný je docela velký drobek. S rozměry 170 × 54 × 39 mm a hmotností 279 g se nejenom nevejde do kapsy, ale ani do našich hodnotících tabulek. Kdybychom psali o GSM telefonu, pak by to byl aspirant na vítěze v kategorii těžké váhy. O tomto ale satelitní telefonie není. Tvar a hmotnost jsou podružné parametry. Záleží naopak na dostupnosti signálu, výdrži a odolnosti, satelitní telefon si člověk přece jen nekupuje na běžné každodenní použití.

Design přístroje se drží jednoduchý oblých linií. Na přední straně najdeme klasickou tlačítkovou klávesnici včetně několika ovládacích prvků, barevný displej s rozlišením 240 × 320 pixelů, reproduktor a mikrofon. Klávesy jsou rozmístěny dále od sebe a jsou zcela zapuštěny do těla přístroje. Ovladatelnost tak mírně utrpěla, na druhou stranu není problém použití telefonu v rukavicích, což cestovatelům jistojistě přijde vhod.

Spodní hraně dominuje velká plastová krytka, za kterou nalezneme dvojici konektorů – microUSB a 2,5mm jack. Klasická sluchátka tedy nepřipojíte (proč také?), v balení spolu s telefonem získáváte přímo od výrobce náhlavní soupravu (bondovku).

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Detail plastové krytky a ukryté konektory
Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Levý bok telefonu je zcela prost čehokoliv, pravý naopak ukrývá ovladače hlasitosti a hlavně anténu. A když říkáme anténu, tak myslíme opravdu velkou anténu.

Anténa je výklopná, má opravdu velký úhel otevření (zhruba 230°), zapadá přímo do těla přístroje a tvoří tak zhruba polovinu jeho zad. Anténa je u tohoto přístroje naprosto kruciální věc, bez jejího vyklopení není možné uskutečňovat hovory, posílat SMS, ani používat datové služby.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Bez vysunuté antény a přímého výhledu na oblohu ani ránu
Klepněte pro větší obrázek
Vrchní hrana je také prosta ovládacích prvků, hodně z jejího prostoru totiž ukrajuje doraz antény.
Zpracování kloubu je opravdu masivní

Na zadní straně nalezneme kupodivu opět anténu (je jí zkrátka všude plno), výdech hlasitého reproduktoru, prostor pro připojení externí antény opatřený krytkou, dvířka pro uložení baterie a SIM karty. Li-Ion baterie ač je nevelká, ukrývá kapacitu 2 600 mAh a dokáže udržet telefon dlouho naživu. Šasi přístroje drží pohromadě masivní šrouby (výraz šroubky není použit schválně), na kterých se opravdu nešetřilo a které by neudělaly ostudu žádnému domácímu kutilovi.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Použitá baterie je vzhledem k proporcím telefonu malá tělem, leč kapacitou nezaostává

Telefon je takřka celý vyroben z plastu, použití kovových prvků by bylo vzhledem k celkové povaze přístroje nevhodné. V některých místech nalezneme také pogumování, které zabezpečuje, že se telefon bez problémů vyrovná s velmi nešetrným zacházením. Přístroj působí velmi solidním dojmem a nevyluzuje žádné pazvuky, jak by někoho vzhledem k použitým materiálům mohlo napadnout.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Klávesnice Inmarsatu v detailním záběru        

IsatPhonu bylo do vínku dáno krytí IP54, které garantuje velkou míru odolnosti proti vodě a prachu. Ne nadarmo, takový přístroj by neměl být konstruován na zacházení v rukavičkách. Teplotní rozsah použitelný pro práci s telefonem určil výrobce na -20 °C až +50 °C při vlhkosti vzduchu 0 až 95 %.

Balení

Nebyl by to zajímavý telefon, aby neměl také zajímavou krabičku. Ta je na první pohled větší než balení běžných GSM telefonů, což je do jisté míry dáno rozměry telefonu, ale také dodávaným příslušenstvím.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
První pohled na satelitního krasavce, detail microUSB nabíječky

Krabička je dvoupatrová, v přízemí nalezneme poutko, nabíjecí/datový microUSB kablík, samostatnou síťovou nabíječku se čtyřmi výměnnými nabíjecími kordy pro různé země, bondovku s 2,5mm jackem a jako bonus ještě 12V autonabíječku.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Dodávané látkové pouzdro. Pro milovníky outdoorových výletů ideální záležitost

V mezipatře na nás čeká obslužný software na CD a několik málo příruček, v prvním patře pak nalezneme samotný přístroj, SIM kartu Inmarsat, baterii a outdoorové textilní pouzdro.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Trojice napájecích kordů pro různé státy a autonabíječka jako bonus
Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Bondovka a poutko
Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Software, několik málo příruček a Inmarsat SIM karta

Témata článku: , , , , Tuzemský uživatel, Plastová krytka, Nástraha, Zpracovaný telefon, Přibalené CD, Určitá skupina, Příjemný rozměr, Inmarsat, Satelitní telefon, Vrchní hrana, Aspirant, Drahý špás, Domácí kutil, Detailní záběr, Pro +, Měsíční pohled, Venkovní použití, Masivní šroub, Datový microusb, Skupina uživatelů, Český jazyk