Intel tvrdí, že Android stále není připraven na vícejádrové procesory

Možná to také znáte. Máte dvou či dokonce čtyřjádrový mobil, který svým výkonem hravě strčí do kapsy jen pár let starý stolní počítač. Operační systém Android se přesto tu a tam nevyhnete nepříjemným záškubům, zpomalením a podobným neplechám. Intel v této věci podnikl svůj vlastní výzkum a zjistil velmi zajímavé věci. Nejenom že Android není připraven na vícejádrové telefony, běh na telefonu s více než jedním jádrem dokonce negativně ovlivňuje jeho výkon.


Víc jader víc ví. Nebo ne?

Intel tvrdí, že až do dubna roku 2011 nebyl Android připraven na vícejádrové telefony vůbec (před Androidem verze 2.3.4), resp. tento operační systém jako takový si nikterak nedokázal s více jádry poradit a využít je, ačkoliv už se na trhu vesele takové modely prodávaly.


Mike Bell

Kritika Intelu tímto ale nekončí. Mike Bell, generální ředitel Mobile Intel a Communications Group dokonce trvdí, že plánovač vláken na Androidu není na vícejádra připraven ani dnes, což v konečném důsledku znamená jediné: více jáder = ve skutečnosti větší škoda pro uživatele. Svá trzení opírá o testování Intelu, které prokázalo pomalejší běh Androidu na vícejádrovém procesoru, než-li na obyčejném jednojádru. Dále dodává, že vícejádra samozřejmě smysl dávají, ale pouze v případech, kdy má operační systém dobře vyřešený plánovač vláken a správu napájení.

A jak jste na tom vy? Důvěřujete tvrzením Intelu, nebo si myslíte, že se jedná pouze o konkurenční přestřelku? Intel na Androidu teprve začíná, a to (jaké překvapení) s jedním jádrem. Podělte se se svým názorem v diskuzi.

Diskuze (5) Další článek: Photosynth: vaše vlastní Street View nově i pro Windows Phone

Témata článku: , , , , Pro +, Vice, TV +, Nen, Proces, #Android, Neplecha, Procesor,