iPhone X není neprůstřelný. Hackeři obelhali Face ID maskou

Funkce Face ID použitá u iPhonu X byla populární hned, jakmile se poprvé „dostala do akce“. Při svém představení úplně stoprocentně nefungovala, a na účet Applu se bavil celý svět. Apple u iPhonu X vsadil na skenování tváře Face ID, takže úplně eliminoval čtečku otisků prstů Touch ID, na kterou byli uživatelé zvyklí. Jedením z důvodů byla i větší bezpečnost zařízení, ovšem toto tvrzení už tak úplně neplatí...

Skupině vietnamských hackerů pod označením Bkav se totiž podařilo oklamat Face ID pomocí vyrobené masky, které iPhone X lehce odemkla. Apple přitom uvádí, že na technologii Face ID pracuje zhruba deset let, a že možnost jejího zneužití je přibližně jedna ku milionu. Problém však nastává u některých jednovaječných dvojčat, které Face ID nedokáže vzájemně odlišit.

Hackeři vyrobili model tváře na 3D tiskárně, na který pak nanesli vrstvu podobnou lidské kůži. Nos byl vymodelován ze silikonu, oči byly pouhou nalepenou fotografií. Pořizovací náklady celé masky i s make-upem se pohybovaly okolo 150 dolarů, tj. cca zhruba 3 300 Kč.

Podle bezpečnostních odborníků se sice jedná o určitý bezpečnostní problém, který však běžné uživatele zcela určitě mine. Případné riziko zneužití identity pomocí 3D masky hrozí spíše výše postaveným osobám, např. politikům nebo celebritám, jejichž osobní údaje by mohly mít na „černém trhu“ cenu zlata.

Odemknutí iPhonu X pomocí vyrobené 3D masky:

Zdroj Wired

Diskuze (65) Další článek: V Jižní Koreji se bude nabízet speciální edice Galaxy Note 8 Lineage 2: Revolution

Témata článku: Apple, , , , , , , , , , , Apple iPhone X, Apple iPhone X 256GB, Pořizovací náklad, Bezpečnostní odborník, Zneužití, F +, Dolar, Bezpečnostní problém, Nen, Jednovaječné dvojče, Riziko, Případné riziko, Celý svět, Zdroj wired