iPhony 6S s čipsetem od Samsungu jsou žravější a více se zahřívají

Nová generace iPhonů 6s a 6s Plus je vybavena čipsetem A9, který však vyrábějí pro Apple dvě různé společnosti – Samsung a TSMC. I když jsou si návrhem oba typy velmi podobné, přece jen se liší. Hlavním rozdílem je výrobní technologie – Samsung používá pokročilejší 14nm, tchajwanské TSMC vyrábí na 16nm. Mimo to je fyzická plocha čipu TSMC zhruba o 10 % větší.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
V testu baterie vydržel iPhone s čipsetem od Samsungu (vpravo) o hodinu a třičtvrtě méně a také se nepatrně více zahříval (obr. Reddit.com)

U použití v jednotlivých modelech, paměťových a barevných variantách iPhonů řady 6s nebylo vysledováno zatím žádné jednoznačné pravidlo. Obecně se dá říci, že čipset od TSMC se častěji objevuje v kompaktnějším iPhonu 6s, kterého se ale prodá 4× více než iPhonu 6s Plus. U většího modelu mají převahu čipsety od Samsungu.

Klepněte pro větší obrázek
Podle provedených benchmarků nemá čipset od Samsungu (vpravo) navrch ani ve výkonu. Rychleji však vybil baterii testovaného iPhonu (foto: MyDrivers.com)

Po 14 dnech, co jsou nové iPhony v prodeji, už proběhla řada testů, která promítá rozdíly obou čipů do praxe. Podle zjištění webu 9to5mac.com se iPhony s čipsetem od Samsungu při stejné zátěži více zahřívají a baterie vydrží o 2 hodiny méně než u kusů s komponentou od TSMC. Rozdíl ve výkonu je přitom pouze v řádu jednotek procent, a to navíc ve prospěch TSMC.

Pokud byste si kupovali nový iPhone, jaký čipset byste chtěli radši a proč?

Diskuze (106) Další článek: Strmě vzhůru. Samsung po dvou letech raketově zvýšil provozní zisk

Témata článku: Apple, Samsung, , Apple iPhone 4GB, Čipset, Sam, Vice, Samsun, Čip,