Jak najít ukradený mobil, aneb neuvěřitelný příběh

„Ztracený“, „ukradený“, jak chcete, ale tenhle příběh stojí za přečtení. K nalezení mobilu pomohla aplikace Android Lost, další moderní vychytávky a nakonec i Policie.

Článek vyšel v originále na blogu Pavla Mináře, nezávislého IT konzultanta a projektového manažera.


Povím vám naprosto neuvěřitelný příběh o ukradeném mobilním telefonu. Hlavní roli sehrál Android, vzdálená instalace aplikace pomocí Google Play, Street View a obrovské štěstí. Příběh končí zásahem Policie ČR a navrácením telefonu jeho majiteli.

Příběh se stal mému kamarádovi Mártymu a jeho bratru Pavlovi. Když mi jej vyprávěli, koukal jsem na ně s otevřenou pusou, protože to celé připomíná spíše děj špionážního filmu z produkce Hollywoodu. Márty a Pavel svolili, abych se o jejich zážitek podělil na blogu. Děkuji.

V příběhu budou vystupovat tyto postavy:

  • Pavel – čerstvý majitel telefonu Galaxy S Advance
  • Márty – jeho bratr, kterého není radno rozhněvat
  • PÁN – pán, který si “omylem” vzal Pavlův kabát s mobilem
  • PANÍ – paní, která dostala od PÁNA telefon a “vrátila” ho na “žádost“ Policie ČR Pavlovi

Neděle 02:00 – Třinec – restaurace

Márty a Pavel popíjí v restauraci, Pavel má svůj nový telefon Galaxy S Advance v kapse kabátu, který visí na věšáku. Ve 02:00 Pavel nemůže najít svůj kabát. Volá na Policii ČR a oznamuje krádež kabátu s mobilním telefonem.

03:30 – Třinec – restaurace

Policie ohledá místo činu, nafotí věšák a prohlédne si záznam z kamerového systému. Na záznamu je vidět, jak PÁN platí u baru, při odchodu se natáhne pro kabát a odchází. Vše vypadá, jako by si vzal omylem cizí kabát.

10:00 – Třinec

Márty se probouzí :-)

12:00 – Třinec

Márty pořád věří teorii, že si PÁN vzal kabát jenom omylem. Zkouší volat na telefon, telefon je zapnutý, ale nikdo to nezvedá. Márty objevil aplikaci Android Lost, která umožňuje ovládat telefon na dálku. Její funkčnost vyzkouší na svém telefonu a provede následující:

  • pomocí play.google.com instaluje vzdáleně na Pavlův mobil aplikaci Android Lost
  • aplikaci aktivuje zasláním SMS “androidlost register” na odcizený mobil (viz návod k aplikaci)
Klepněte pro větší obrázek
Profil aplikace Android Lost na Google Play

13:00 – Třinec

Nyní už má Márty odcizený telefon pod kontrolou:

  • telefonu zbývá 26% baterky
  • zapnul na telefonu záznam zvuku, nicméně telefon zaznamenává pouze šum
  • GPS nemá fix
  • zjistil kódy okolních BTS stanic a díky webu www.gsmweb.cz ví, že telefon je stále v Třinci

14:00 – Třinec

Mártymu se podařilo vzdáleně nahrát hlášení nádražního rozhlasu v Třinci o odjezdu vlaku. Pavel vyráží na nádraží s tím, že se pokusí najít PÁNA v jeho kabátě. Pořád doufá, že je to celé jenom omyl. Než Pavel dorazil na nádraží, PÁN nastoupil do vlaku – Márty v odposlechu slyší typický zvuk vlaku.

14:15 – Český Těšín

Márty slyší hlášení staničního rozhlasu v Českém Těšíně, kde vlak zastavil. Podle záznamu BTS je jasné, že vlak míří do Bohumína.

15:00 – Bohumín

PÁN vystoupil v Bohumíně, chvilku byl na nádraží a poté nastoupil do dalšího vlaku (Márty je už ve sledování pomocí okolních BTS mistr). Márty na dálku aktivuje fotoaparát v telefonu, nicméně se mu vrátí pouze černý snímek.

15:15 – Ostrava & Třinec

PÁN vystoupil v Ostravě, telefon se nehýbe a je v okolí Hlavního nádraží v Ostravě. Bohužel baterka je už na 10% a Márty začíná ztrácet naději. Márty zaznamenal z telefonu zvuk restaurace.

Pavel je mezitím v Třinci na policii, kde podává dovysvětlení. Márty volá bratrovi, ať řekne policistům, že PÁN je někde v baru u nádraží. Je ale nereálné, aby Policie ČR udělala šťáru ve všech okolních barech a prošacovala návštěvníky, jestli u sebe nemají Pavlův mobil.

15:30 – Ostrava

Zvuk z mobilu je najednou čistý a Márty vyslechne rozhovor o kabátu. Už nevěří, že šlo o omyl, protože se PÁN baví o tom, že má nový mobil. PÁN se baví s PANÍ o tom, jaký má mobil nabíjecí konektor a diví se, že je takový malý a úzký.

Klepněte pro větší obrázek
Márty vytuší příležitost a na dálku vyfotí tuto fotku. Všimněte si nápisu “BAR TY” a modré plochy vpravo. Fotografii posílá bráchovi, který je zrovna na služebně Policie ČR v Třinci.
Klepněte pro větší obrázek
Márty “prochází” okolí Hlavního nádraží v Ostravě pomocí Street View a najde Bar Tygr

Márty volá Pavlovi, že našel Bar Tygr, ať to řekne policistům. Ti ale mezitím kontaktovali služebnu PČR v Ostravě u Hlavního nádraží a poslali jim fotku. Ostravští policisté z fotky poznali, že se jedná o Bar Tygr, ještě dřív než Marty, a už byli na cestě.

Telefonu došla baterka.

A teď to půjde ráz na ráz:

  • v baru už byla jenom PANÍ a měla u sebe telefon
  • policie ověřila IMEI telefonu a odvezla PANÍ na služebnu
  • PANÍ prozradila totožnost PÁNA.

Jak PÁN tak PANÍ však zkušeně tvrdili, že telefon našli a plánovali ho vrátit. Bohužel policie je v tomto případě bezzubá a PÁN i PANÍ odcházejí domů. Pavel má po dvanácti hodinách pátrání opět svůj telefon.

Aktualizováno: Zajímavý příběh, že? Mohl by se vám také líbit ten o chlapíkovi, který ukradl iPhone, teď má blog a je jediný, kdo o tom neví.

Diskuze (150) Další článek: Evolve Gladiator RG400: vodotěsný obrněnec s vysílačkou

Témata článku: , , , , Apple iPhone 4GB, Samsung Galaxy S, Samsung Galaxy S Advance, Policie ČR, Mina, Místo činu, MOBI, Třinec, Hlavní nádraží, Český Těšín, Odcizený mobil, Pavlov, Najít, Věšák, Ukradený mobil, Jak, Zajímavý příběh, Marty, VESA, Čerstvý majitel, Mobil,