Japonsko buduje navigační systém s přesností 1 cm

Japonsko buduje civilní navigační systém s přesností v řádu jednotek centimetrů. Na rozdíl od amerického GPS, evropského Galilea a ruského GLONASSu se však nejedná o kompletní satelitní řešení, ale korekční systém QZSS – Quasi-Zenith Satellite System, který principálně plní podobnou funkci jako již řadu let používané korekční systémy pro GPS WAAS, EGNOS a pozemní korekční stanice technologie DGPS, které se používají třeba pro přesné určení polohy v geodézii a kartografii.

QZSS docílí vysoké přesnosti sadou dodatečných korekčních satelitů a také pozemních radiových stanic, které budou vysílat korekční signál. Díky tomu bude moci přijímač vypočítat polohu s přesností profesionální geodetické stanice.

Podle současných testů určí korekční systém QZSS polohu s horizontální přesností 1,3 cm a vertikální úžasných 2,9 cm. Základní systém korekčních satelitů a pozemních stanic by měl být dobudovaný do roku 2017.

Diskuze (9) Další článek: Deset klíčových Nokií, aneb konec jedné legendy

Témata článku: , , , Systém, Glonassu, Navigační systém, Pře, WAAS, Quasi-Zenith Satellite, DGPS, Přesnost, System, QZSS, Galilea