Jolla: finská prvotina se chce odlišit

Pod křídly Nokie stvořili N9 a Meego, dnes představili vlastní smartphone se systémem Sailfish OS. Za každou cenu se chce lišit a začíná u designu.

Společnost Jolla složená z bývalých zaměstnanců Nokie dnes po dřívějším avízu představila svůj první smartphone běžící na operačním systému Sailfish. Tedy systému, který si bere za své ovládání pouze za pomoci gest. Heslem novinky se stalo "The Other Half", což znamená možnost uživatelsky si změnit zbarvení telefonu výměnou zadního krytu. Dostupné bude červené, bílé, světle modré a olivově zelené barevné provedení.

Jolla Smartphone
rozměry a hmotnost: 131 × 68 × 9,9 mm, 141 g
displej: 4,5", kapacitní IPS LCD, 540 × 960, 245 PPI
sítě: GSM, 3G, LTE (100|50 Mb/s)
konektivita: microUSB Type-B, Wi-Fi 802.11 b/g/n, Bluetooth 4, GPS
paměť: 16 GB, microSDHC (32 GB), RAM: 1 GB, baterie: 2 100 mAh
procesor: Qualcomm Snapdragon 400 (2× Krait 300, 1 GHz, 28nm)
operační systém: Jolla Sailfish OS 1
fotoaparát: 8MPx, video (1 920 × 1 080), autofocus, blesk
31 %
vybavenost
cena: už se neprodává

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Tohle je Jolla. Už chápete ty narážky na "dvě poloviny", kterými se tvůrci v posledních týdnech oháněli?

Po designové stránce vypadá telefon zajímavě, na první pohled by se dokonce mohlo zdát, že se jedná o model s vysouvací QWERTY klávesnicí, ale není tomu tak. V předělu najdeme microUSB konektor, sluchátkový 3,5 mm Jack, vypínací tlačítko i dvojkolébku pro regulaci hlasitosti. Uvedená tlačítka jsou také jediná, která na telefonu najdete. K popisu těla přístroje chybí dodat jen dvojici reproduktorů na spodní hraně. Bohužel nevíme, jestli se jedná o mono nebo stereo reproduktory.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
The Other Half - tak v Jolle nazývají možnost uživatelské výměny krytů
Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek 
První smartphone se bude jmenovat prostě Jolla

Na čelní straně je displej s úhlopříčkou 4,5" zatím neznáme technologie a rozlišení, tipujeme 720p. K pohonu telefonu slouží dvoujádrový procesor, údaje o taktu ani operační paměti RAM zatím nejsou známy. Na zadní straně najdeme čočku 8 Mpx fotoaparátu, které nechybí autofocus, a LED diodu. Vnitřní uživatelská paměť činí 16 GB a je možné ji rozšířit pomocí microSD karet. Díky snímatelnému krytu lze snadno vyměnit i baterii, opět zatím neznámé kapacity. Jolla se chlubí i podporou pro 4G sítě a co je možná nejdůležitější, podporou pro androidí aplikace. Otázkou je, pro jaké, jakým způsobem a jak se k nim uživatelé dostanou.

Spousta informací a parametrů zůstává pod rouškou tajemství, očekává se, že je Jolla doplní velmi brzy. Dostupnost modelu je plánována ještě do konce roku 2013, a to nejprve v Evropě za cenu 399 Euro, tedy asi 10 500 Kč. Pokud však přihodíte 100 Euro navíc, můžete si na oficiálních stránkách předobjednat speciální edici včetně trička, unikátního výměnného krytu a dalšího. V Jolle si uvědomují svoji situaci závodníka, který právě odstartoval běh na dlouhou trať, proto v následujícím videu prosí o pomoc jak vývojáře, tak bloggery a další, aby se Jolla dostala do podvědomí více lidí.

Diskuze (74) Další článek: T-Mobile přidává další tři města do mapy pokrytí HSPA+ 42

Témata článku: Jolla, , , Jolla Smartphone, Fin, Prvotina, F +