KFC mobil od Huawei míří do Evropy. S fastfoodem už nemá nic společného, ale jméno si vybrat neumí

Na oddělení, které má v centrále Huawei na starosti pojmenovávání smartphonů, musí mít asi hodně bujnou fantazii a smysl pro pestrost. Jak jinak si vysvětlit, že identický model se v různých částech světa jmenuje čtyřikrát jinak a navíc to nemá vůbec žádnou logiku? Ano, marketing, může znít odpověď. Anebo taky bezradnost z nekontrolovaně se rozrůstajícího portfolia.

Huawei vyrábí bezpochyby kvalitní, líbivé a různorodé smartphony. Každý si najde svoje. Firma se ale od minulého roku postupně dostává do fáze, ve které byl Samsung zhruba před třemi lety, kdy ani produktoví manažeři nedokázali vysvětlit portfolio a zákazníci nevěděli, co si pod krkolomnými názvy představit (vzpomeňme třeba na legendární Samsung Galaxy Grand Neo Plus Duos). Přesně tam teď spěje Huawei, i když tvrdí, že některé nižší modely už do budoucna nebude vyrábět.

Poskládej si svůj název

K nepřehlednosti značení u Huawei vede už samotný fakt, že firma může (a často to dělá!) pro jeden a tentýž produkt použít buď název Huawei, nebo vlastní podznačku Honor (např. Huawei Nova Smart vs. Honor 6C). K tomu se u Huawei používají samozřejmě hlavní řady P, Y, G, Mate, dále číslovky znázorňující generaci nebo stupeň výbavy (P10, Y6), letopočty, přívlastky jako Plus, Lite, Mini, Smart a Pro, nedávno nově založené řady Nova a Enjoy, a když už se vůbec neví kudy kam, tak kombinace všeho najednou.

Do této mlýnice názvů nejnověji zapadl model nižší třídy, který je známý taktéž jako KFC telefon. Speciální fastfoodová edice zůstane v Číně, kde byl model v běžné verzi představen jako Huawei Enjoy 7. Nyní chce výrobce novinku uvést globálně, ale název Enjoy mimo Čínu nepoužívá. A tak tu pro jistotu máme rovnou čtyři varianty, jak se tentýž identický jeden smartphone může jmenovat:

  • Huawei Enjoy 7
  • Huawei P9 Lite Mini
  • Huawei Y6 Pro (2017)
  • Huawei Nova Lite (2017)

Zatím nedokážeme odhadnout, který název padne na Českou republiku, ale nejpravděpodobnější je asi třetí možnost, protože stejně se novinka jmenuje i v Německu, se kterým máme až na výjimky podobné portfolio. Půjde o kovový pětipalcový smartphone s HD displejem a čtečkou otisků, procesorem Snapdragon 425, 2 + 16 GB paměti, 13Mpx fotoaparátem a baterií s kapacitou 3 020 mAh. V prodeji nahradí model Huawei Nova Smart (jinde Honor 6C) a prodávat by se měl za cenu okolo 5 tisíc korun.

Dvojčata Huawei a Honor nalezneme téměř ve všech třídách portfolia:

Zdroj: WinFuture.de

Diskuze (1) Další článek: Nejroztomilejší reklama na světě? Japonského operátora propagují kapybary a špatné karaoke

Témata článku: Huawei, , , , , , , , Identický model, Mir, Nízká třída, SMART a pro, #Huawei, Minulý rok, F +, Třetí možnost, Část světa, Stupeň, Evropa, Mobil, Model, Německo, Lite, Produktový manažer, Krkolomný název