Kompromis: Roaming v zemích EU má skončit v roce 2017

Konec evropského roamingu sice nepřijde letos v prosinci, jak o to usilovala předchozí komise s Neelie Kroesovou, ale jeho zrušení se v dohledné době snad přece jen dočkáme. Podle německého deníku Rheinische Post se současný eurokomisař pro digitální ekonomiku a společnost Günther Oettinger vyjádřil, že roamingové poplatky v zemích EU skončí v roce 2017.

Klepněte pro větší obrázek
V Evropě konečně jako doma? Za dva rok snad už definitivně

Evropská regulace roamingových cen probíhala kontinuálně od roku 2007, kdy se postupně snižovaly stropy pro volání, posílání SMS i datování v zahraničí. Letos v prosinci mělo dojít k úplnému zrušení poplatků. To se ale nelíbilo vládám členských států, jejichž operátoři se obávají poklesu příjmů, i když na druhou stranu tvrdí, že evropský roaming na celkových tržbách dělá jen malé jednotky procent.

Za členské státy se postavil i nový komisař Oettinger a komise jako předběžný termín doporučila rok 2018. Na dřívější zrušení ale stále tlačí některé frakce Evropského parlamentu. Podle Oettingera je nyní na spadnutí kompromisní dohoda. Roamingové poplatky v EU mají zmizet od druhého čtvrtletí 2017.

Diskuze (21) Další článek: Stáhněte si nové ciferníky pro hodinky s Android Wear

Témata článku: , , , , , Frakce, Kompromis, Komp, Evropská regulace, Pokles příjmů