Lenovo Vibe Z2 Pro: našlapaná plácačka [recenze]

Čínské značky jsou v kurzu, Lenovo přidává oficiální českou podporu, a tak má „tabletofonu“ Vibe Z2 Pro dobře nakročeno.
Kapitoly článku

Mobilní telefony od Lenova jsou oficiálně na našem trhu teprve krátce. Už dřívější neoficiálně dovezené modely měly hodně zajímavý poměr cena výkon a testovaný Vibe Z2 Pro v tomto trendu směle pokračuje, tentokrát však bez problémů s lokalizací a doslova s našlapanými parametry.

První dojmy:

  • Vystupující čočka fotoaparátu bude náchylná na poškrábání
  • Tenké kovové tělo, telefon není subjektivně těžký
  • Tohle zařízení už není kapesní
  • Pěkně zpracované příslušenství
  • Nádherný displej s jemným rozlišením

Lenovo Vibe Z2 Pro
K920
rozměry a hmotnost: 156 × 81 × 7,7 mm, 179 g
displej: 6,0", kapacitní IPS LCD, 1 440 × 2 560, 490 PPI
sítě: GSM, 3G, LTE (150|50 Mb/s)
konektivita: microUSB Type-B, Wi-Fi 5, Bluetooth 4, GPS
paměť: 32 GB, RAM: 3 GB, baterie: 4 000 mAh
procesor: Qualcomm Snapdragon 801 (4× Krait 400, 3 GHz, 28nm)
operační systém: Google Android 4.4 (Kitkat)
fotoaparát: 16MPx, video (3 840 × 2 160), autofocus, blesk
41 %
vybavenost
cena: už se neprodává

Design, konstrukce

I kdybychom zcela pominuli u nás ještě ne zcela běžné rozměry šestipalcového Lenova a zmenšili jej na běžnější velikost, do davu dalších Androidů vizuálně rozhodně nezapadne. Pokud jej nepoznáte zepředu, po otočení vás výrazný fotoaparát nenechá na pochybách a bude jedním z hlavních poznávacích rysů tohoto zařízení (podobně jako třeba u Lumie 1020).

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Netradičně zpracovaná záda s výrazným fotoaparátem

Do kovové vaničky tvořící záda a boky telefonu jsou vsazeny ještě horní a dolní strana, zbylý prostor pak vyplňuje čelní sklo kryjící displej. Zvolená konstrukce drží jako skála, ani při hodně velkém tlaku a pokusu o ohyb či zkrut se nehne. Celistvost tmavých matných zad narušuje jenom plastový předěl u spodního okraje a maličký kousek vedoucí od konektoru sluchátek na horní straně k lesklému orámování fotoaparátu.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Celistvost zad narušují pouze tenké plastové linky ve spodní části a u konektoru sluchátek

Podobné řešení využívá HTC One nebo nové iPhony. U Lenova je zpracování příkladné, přejetím nehtem sice přechod zaznamenáte, je třeba se na něj ale hodně soustředit. Téměř všechny hrany jsou příkladně zaobleny, jedinou výjimku tvoří přechod zad v horní a spodní stranu – zde jsou hrany poměrně ostré a zejména v rozích mohou nepříjemně tlačit do dlaně.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Konektor sluchátek • Ostřejší rohy mohou nepříjemně tlačit • Tenké rámečky kolem displeje

Tlačítka mají jasné hmatové odlišení, přiměřenou odezvu i odpor při stisknutí. Hned máte zcela jasno, zda jste je stiskli nebo ne. Hlavní vypínač najdete zhruba ve třetině pravého boku, regulaci hlasitosti pak až téměř u horního okraje strany levé. Kolébka by mohla být umístěna o něco níže, i na stávající umístění se ale dá poměrně rychle zvyknout. Regulátor hlasitosti může stejně jako hlavní vypínač zapínat displej, probouzení dvojitým poklepem přímo na plochu displeje bohužel Lenovo neumí.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Regulace hlasitosti • Hlavní vypínač • Šuplíček SIM 

Uprostřed spodní strany čeká microUSB konektor společně s mikrofonem a hlasitým reproduktorem (v levé polovině). Toto umístění je trochu nešikovné, zejména pokud jste zvyklí otáčet telefon na šířku doleva – pravou rukou si reproduktor u her při úchopu oběma rukama zcela zacpete. Řešením je upravit úchop, nebo se naučit telefon otáčet na druhou stranu, kdy bude reproduktor v horní polovině a dlaň jej nebude stínit.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Hlasitý (skutečně hlasitý) reproduktor, microUSB a mikrofon • Srovnání s LG G3

Díky použitým materiálům a zvolené konstrukci může mít telefon poměrně nízkou tloušťku 7,7 mm. Dovnitř zařízení se nedostanete, na dvojici microSIM karet je připraven šuplíček nad hlavním vypínačem. Otevírá se stejně jako u iPhonu a dalších zařízení pomocí jehly, kterou najdete v balení. Při výběru primární a sekundární karty je třeba umístit tu datovou na pozici číslo jedna, protože sekundární slot zvládá data jenom ve 2G.

Fotoaparát Lenova může působit smíšenými dojmy. Má solidní parametry, a aby zvládl, co avizuje, potřebuje určitý prostor. Toho se mu v tenkém tělu telefonu nedostává a tak poměrně výrazně vyčuhuje nad povrch. Jeho čočka je kryta relativně velkým kusem skla, které je zapuštěno pod okolní prstenec sotva pár desetin milimetru. Při manipulaci s telefonem proto na fotoaparát myslete, protože by mohl velmi snadno přijít k újmě.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Detail vystouplého fotoaparátu

Příjemným překvapením je obsah krabičky. Po vyjmutí telefonu následuje obálka s jehlou na šuplíček se SIMkartami, několika manuály a ochrannou fólií na displej. Pod nimi jsou v úhledných přihrádkách připravena sluchátka, USB kabel a nabíječka. Ta je robustnější než leckteré cestovní modely, pořád má ale kompaktní tělo a hlavně poskytuje výstupní proud 2 A, aby nabíjení 4000mAh akumulátoru netrvalo věčně.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Elegantní krabička • Balení společně s telefonem • Nadstandardní příslušenství

USB Kabel je pěkně plochý, stejně jako kablík špuntových sluchátek s rovným konektorem. Ta nehrají vůbec špatně a Lenovo zaslouží pochvalu nejen za to, že se vůbec s nějakým příslušenstvím v balení obtěžuje, ale když už jej do krabičky dá, že to nejsou nepoužitelné krámy, které u mnoha konkurentů ani neopustí svoje místo.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Dobře hrající sluchátka s plochým kabelem

Displej

Kdyby výrobce na šestipalcové úhlopříčce nasadil „obyčejné“ full HD (se zachováním dalších parametrů), byla by na displej pořád moc pěkná podívaná. U Lenova šli ale dál a Vibe Z2 Pro se pyšní rozlišením 2 560 × 1 440 bodů. To je stejně jako u LG G3, jenom na o něco větší ploše, takže Lenovo nemá ve výsledku tak úžasný parametr PPI („pouze“ 490 vs. 534).

Hledáte-li jednoslovné zhodnocení displeje, vedle perfektní, skvělý a úžasný si doplňte libovolná další synonyma. Zobrazení je jemné, detailní, pozorovací úhly má široké a při naklonění dříve přestanete displej vidět, než zaznamenáte nějakou změnu. Čitelnost na slunci je bezproblémová, telefon je na něj dokonce připraven i speciálním režimem (lze jej vypnout).

Pokud by se vám přece jen něco nelíbilo na podání barev, kromě výchozího nastavení jsou k dispozici ještě dva další režimy – jeden určený na čtení (teplé zbarvení) a druhý s maximálním jasem. Jestliže ani jeden z těchto režimů nesplňuje vaše požadavky, můžete si podání displeje vyladit sami pomocí tří posuvníků.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Předvolené režimy podání barev • Vlastní nastavení barevného podání

Rámeček displeje určující velikost telefonu by už další zmenšování asi nesnesl. Nad displejem poskytuje místo tak akorát pro reproduktor, senzory, čelní kameru a notifikační LED, pod displejem jsou pak umístěna tři senzorová tlačítka – zleva je to Menu, Domů a Zpět. Na plochách se podržením tlačítka Domů aktivuje vyhledávání (stejně jako na třeba na Nexusech), poslední spuštěné aplikace pak zobrazíte podržením tlačítka Menu.

Témata článku: Lenovo, , , , , , , HTC One, HTC One (E8), HTC One (M8), Lenovo Vibe Z2, Lenovo Vibe Z2 Pro, LG G3, LG G3 32GB, Profesionální fotoaparát, Výpis hovorů, Zvýšená teplota, Praktický pomocník, Zajímavý poměr, Velký kus, Extrémní výkon, UC browser, Nádherný displej, Čelní sklo, Jednoduché rozhraní,