LG G Flex: zahnutý a schopný regenerovat [recenze]

Do Česka přichází první zakřivený telefon, LG G Flex. Nabídne 6palcový ohebný displej a výkonný hardware. Obhájí tím ale svou cenu?

V posledních letech se nestává tak často, aby nový model přinášel prvky, které jsou v mobilních světě zcela odlišené od toho, co jsme zatím měli možnost vidět. Nyní se to však povedlo novému telefonu od LG. Jejich LG G Flex přináší hned několik takových inovací. Předně jde o první telefon se zahnutým displejem, který se začal globálně prodávat. Jeho přímý konkurent, jenž byl sice představen o několik týdnů dříve, Samsung Galaxy Round se totiž zatím prodává pouze v domovské Jižní Koreji. Jestli je takové řešení displeje silnou či slabou stránkou si odhalíme v dnešní recenzi.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
LG G Flex se zatím prodává pouze v jedné barevné variantě (černé).

Další novinku skrývá jinak nepříliš zajímavý zadní kryt. Krom toho, že se zde po vzoru LG G2 znovu objevují tlačítka pro ovládání hlasitosti, ho jen tak nepoškrábete. Zadní kryt totiž pokrývá speciální vrstva, jenž má regenerační schopnost, a tedy dokáže zhojit některé škrábance. Samozřejmě tato schopnost není absolutní a hlubší narušení zde zůstanou navždy. Pokud chcete možnost poškrábání zad vyloučit úplně, potěší vás zejména informace, že LG k tomuto telefonu zdarma přikládá ochranné pouzdro Quick Window.

Po prvních minutách testování:

  • „Šest palců je na telefon jednoduše až příliš.“
  • „Ochranné pouzdro zdarma se rozhodně neztratí.“
  • „Zadní kryt vážně dokáže hojit rány, ale nepokoušejte ho příliš.“
  • „Po designové stránce není LG moc co vytknout.“
  • „Na první pohled není rozdíl mezi zakřiveným a rovným displejem znát.“

LG G Flex
D955
rozměry a hmotnost: 161 × 82 × 8,7 mm, 177 g
displej: 6,0", kapacitní P-OLED, 720 × 1 280, 245 PPI
sítě: GSM, 3G, LTE (150|50 Mb/s)
konektivita: microUSB Type-B, Wi-Fi 5, Bluetooth 4, GPS
paměť: 32 GB, RAM: 2 GB, baterie: 3 500 mAh
procesor: Qualcomm Snapdragon 800 (4× Krait 400, 2 GHz, 28nm)
operační systém: Google Android 4.2 (Jelly Bean)
fotoaparát: 13MPx, video (1 920 × 1 080), autofocus, blesk
34 %
vybavenost
cena: už se neprodává

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Stylový je nejen telefon, ale i jeho balení.

Vše je prohnuté

Hlavní tahák tohoto telefonu již naznačuje samotné prodejní balení, které je také mírně prohnuté. Uvnitř naleznete cestovní nabíjecí adaptér, jehož druhou části je USB kabel, který současně slouží jako propojovací část mezi telefonem a počítačem. Dalším příslušenstvím v balení jsou špuntová sluchátka LG QuadBeat 2 s plochým kabelem, velmi pěkným designem a nadprůměrnými audio vlastnostmi. Nechybí ani dvojice náhradních náušníků. Nezbytnou součástí je samozřejmě příručka pro první start telefonu.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
LG G Flex kombinuje několik inovací do jednoho kusu.

Při prvním pohledu se vám může zdát, že v ruce držíte přerostlý LG G2. Oba modely jsou si totiž velmi podobné, ale je nutno dodat, že to rozhodně není na škodu. Rozlišovacím prvkem je tak právě hlavně zakřivení celého těla. LG dle dostupných informací vyzkoušelo přes 300 různých prototypů, které se lišily mírou zakřivení či velikostí displeje, až došlo k finálnímu výběru, které nyní testujeme. G Flex totiž přebírá trend úzkých rámečků kolem displeje, což je u 6palcového telefonu více než žádoucí.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Ano, můžete to zkusit. I když telefon stlačíte do vodorovné polohy, vrátí se poté do svého původního stavu.

Obrovský, ale přesto menší

Díky tomu je G Flex menší než většina ostatních telefonů se srovnatelnou úhlopříčkou. Jihokorejský výrobce osadil tento model zakřiveným P-OLED displejem, přičemž rozlišení je bohužel pouze HD, tedy 1 280 × 720 pixelů. To samozřejmě ovlivnilo nižší výslednou jemnost, která činí 245 PPI. Vyzdvihnout ale lze rámeček kolem displeje, který přibližně o 1 mm vystupuje nad zobrazovací plochu, čímž ho současně chrání.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Ovládací tlačítka na zádech nejsou tak pohodlné řešení jako u LG G2. To zejména kvůli mnohem větší velikosti telefonu.

Vlastnosti displeje však nejsou nejlepší. Především při nižším podsvícení je na celém displeji vidět jakýsi „šum“, jenž rozhodně nelze považovat za příjemný a chtěný. Tento rušivý element mizí až ve chvíli, kdy nastavíte podsvícení na maximální úroveň. Výhodou zakřiveného displeje by měly být především věrohodnější barvy na obou koncích displeje a lepší ovladatelnost vzdálených rohů při ovládání jednou rukou. Zatímco v první disciplíně patří telefon určitě k nadprůměru, v té druhé ani mírné zahnutí nedokáže kompenzovat obrovskou úhlopříčku a ovládání tak nepatří k nejpohodlnějším. V nastavení si pak můžete vybrat ze tří režimů úpravy barev displeje a zvolit si ten, který vám bude vyhovovat nejvíce.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Samoopravitelnou schopnost ve skutečnosti nemá kryt, ale vrstva, která je na něm nanesena.

Tlačítka znovu na zádech

Součástí displeje jsou také softwarová systémová tlačítka, která si můžete v nastavení také mírně upravit. Tím se ušetřilo místo pod displejem, kde se proto nachází pouze logo výrobce. Na opačně straně toho najdeme více. Je zde sluchátko, notifikační LED dioda, senzory přiblížení či jasu a konečně také sekundární 2,1Mpix kamerka pro videohovory atd. Po obvodu telefonu opět nenalezneme žádná tlačítka, na levé straně je pouze šuplíček pro microSIM kartu. Spodní hrana poskytuje místo pro microUSB konektor, 3,5mm jack pro připojení sluchátek a první mikrofon. Druhý mikrofon je umístěn na horní hraně a pomáhá tak při potlačování okolního hluku.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Kvůli prohnutí zad vystupují některé prvky nad jejich povrch.

Tlačítka pro ovládání hlasitosti a zamykací/vypínací tlačítko byla navržena na záda. Zde se seřadila těsně pod 13Mpix fotoaparát. Zatímco u LG G2 bylo vypínací tlačítko osvětleno po obvodu, u G Flex šlo LG ještě dále, když je nyní toto tlačítko podsvíceno celé. Tím tak opravdu nepřehlédnutelně oznamuje uživateli zmeškanou událost. Vraťme se ale k fotoaparátu, vedle něhož je na jedné straně přisvětlovací LED dioda a na straně druhé pak infraport, jenž dokáže komunikovat s jinými elektrospotřebiči v domácnosti. Velmi šikovně je na zadní straně umístěn i hlasitý reproduktor. Je totiž v té části, která při běžném položení již neleží na podložce a tím dokáže využít odrazu zvukových vln a tím i zesílí svoji hlasitosti.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Pouzdro Quick Window telefon ochrání ze všech stran. Telefon jeho nasazení pozná automaticky.

Hmotnost nemusíte řešit

Po designové stránce lze telefon hodnotit velmi pozitivně, když si pochvalujeme především úzké rámečky kolem displeje, které mírně smršťují jinak velké rozměry 160,5 × 81,6 × 8,7 mm. Ačkoliv telefon váží 177 gramů, platí zde to samé jako u Lumie 1520. Tedy že vyšší hmotnost překrývá velikost telefonu a rozhodně tak není na překážku. Ovládání jednou rukou určitě není ideální, protože u 6palcových telefonu to prostě a jednoduše není možné. Ve srovnání s již zmíněnou Lumií 1520 však G Flex vychází rozhodně lépe a nedochází zde k pocitům, že vám telefon vypadne z ruky.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Do jedné ruky je ho až příliš, lepšímu ovládání má napomáhat právě zahnutí.

Témata článku: LG, , , , , , LG G Flex, LG G2, Nokia Lumia 1520, Samsung Galaxy, Samsung Galaxy Note, Samsung Galaxy Note 3, Samsung Galaxy Note 3 Neo, Samsung Galaxy Note 3 Neo Duos, Sony Xperia Z, Sony Xperia Z Ultra, ZTE Grand Memo, Pohodlné řešení, Připojení wi-fi, Oficiální cenovka, Jazykový překlad, Skvělé zařízení, Zabudovaná anténa, Denní používání, Finální výběr,