Motorola Defy Mini: kamarád do deště [recenze]

Nabídku outdoorových telefonů s Androidem rozšiřuje Motorola svým modelem Defy Mini. Poradí si s konkurencí, nebo na ni nebude stačit?
Kapitoly článku

Telefon s Androiem má dnes ve svém portfoliu kde kdo. Většinou se výrobci nespokojí s jediným modelem a nabízí jich hned několik v různé velikosti, výbavě a samozřejmě i ceně. Objem různých modelů na trhu není malý, proto se leckdo snaží odlišit od davu nějakým specializovaným zaměřením – pro fotografy, pro posluchače hudby nebo milovníky outdooru, kteří vyžadují odolnější telefony. Do poslední zmíněné kategorie patří i testovaná Motorola Defy Mini, Android se zvýšenou odolností.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Motorola Defy Mini na tiskových snímcích

Klíčové vlastnosti:

  • dobrá výdrž
  • outdoorové funkce
  • příjemná velikost

Hlavní nedostatky:

  • menší odolnost
  • podprůměrný fotoaparát
  • slabší výkon

Motorola Defy Mini
61 %
rozměry a hmotnost: 109 × 59 × 12,6 mm, 107 g
displej: 3,2'', kapacitní TFT LCD, 320 × 480, 180 DPI
sítě: GSM (čtyři pásma), WCDMA (dvě pásma), GPRS, EDGE, HSPA (14,4|5,76 Mb/s)
konektivita: microUSB, Wi-Fi, Bluetooth, GPS
paměť: uživatelská 512 MB, operační 512 MB RAM, baterie: 1 650 mAh
procesor: Qualcomm MSM7225A (1× Cortex-A5, 600 MHz, 45nm), Adreno 200
operační systém: Android 2.3 (Gingerbread)
fotoaparát: 3MPx (2 048 × 1 536), video (640 × 480), diodový blesk
cena: 3 900 Kč
 

Odolnost diskutabilní

U odolných telefonů, které opravdu něco snesou, se výrobci snaží, aby daný model získal příslušnou certifikaci a tou se pak náležitě chlubí. To ovšem není případ Motoroly. Přímo v návodu se dočtete, že telefon má sice zvýšenou odolnost a přeháňka by ho neměla rozházet, hned v dalším odstavci jste ale nabádáni, abyste jej chránili před vniknutím vody, prachu a písku. Dále zjistíte, že není určen k plování nebo práci pod vodou. Sečteno podtrženo, Defy Mini zvládne nějakou tu ránu, extrémnějším situacím se ale raději vyhýbejte.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Motorola Defy Mini si půjčila designové rysy od své starší a větší sestry Defy

Vnitřní plasty telefonu jsou vyvedeny v ostře oranžové barvě a vykukují na povrch v podobě tenké linky táhnoucí se kolem celého těla telefonu. V ní se šikovně schovává na pravé straně dvojice regulátorů hlasitosti a ne zcela obvyklá hardwarová spoušť fotoaparátu. Na straně horní najdeme hlavní vypínač a uprostřed 3,5mm Jack schovaný pod gumovou krytkou. Na levé straně přerušuje oranžovou linku černá krytka microUSB konektoru.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Zadní kryt je vyroben z matného hrubšího plastu, telefon v rukou neklouže

Provedení zmíněných hardwarových prvků bylo jistě podřízeno vyšší odolnosti, bohužel za cenu horší funkčnosti. Všechna čtyři tlačítka mají gumový chod (jsou plastová) a nevýraznou odezvu. Krytka sluchátkového konektoru drží na svém místě jenom na tenoučkém kousku gumy, při častějším poslechu bych se bál její trvanlivosti. Krytka USB konektoru jde ze své pozice poměrně ztuha, což nemusí být nezbytně špatně, aspoň dobře chrání. Po vysunutí a pootočení, abyste mohli zasunout příslušný kabel, ale nepřirozeně trčí a překáží.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Motorola Defy Mini sice není žádná žiletka, ale aspoň dobře padne do ruky 

Vše za oranžovým předělem představuje černý plastový kryt baterie. Jeho povrchová úprava připomíná gumu, HTC mělo tento materiál v oblibě u chytrých telefonů s Windows Mobile. Abyste mohli plastový výlisek sejmout, je potřeba posunout jeho zámek a až poté jej odcvakat. Zamykací šoupátko nemusela Motorola vůbec nasazovat, i bez něj drží kryt jako přibitý a jeho sejmutí může pro neopatrného uživatele znamenat bolestivou zkušenost v podobě zlomeného nehtu. Pod krytem najdeme 1650 mAh akumulátor a po jeho vyjmutí se zpřístupní sloty SIM karty (klasická velikost) a microSD paměťovky.

Displej

Přední stranu vyplňuje z větší části 3,2" TFT displej s rozlišením 320 × 480 bodů, který zobrazí maximálně 262 tisíc barev. Pozorovací úhly nejsou špatné, při větším natočení zaznamenáte ztmavnutí barev, dál až kvalita nedegraduje. Při běžném používání nebudete mít se změnou barevného podání problém. Jas může být regulován automaticky čidlem, čitelnost na slunci je použitelná. I displeji se dostalo ochrany a kryje ho sklo s technologií Gorilla Glass. V pruhu nad ním našel svoje místo reproduktor, přední kamerka a notifikační dioda. Ta je opravdu malá a plní přesně svou úlohu – upozorní, zbytečně ale neruší, její jas nastavil výrobce tak akorát.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Pod tlačítky je efektní oranžová mřížka, nad displejem vidíme čočku sekundární kamerky

Pod displejem najdeme celou čtveřici senzorových tlačítek, jmenovitě zleva Menu, Domů, Zpět a dnes již ne zcela časté Vyhledávání. Tlačítka mají kolem sebe dostatek prostoru, nestává se, že byste omylem zasáhli prstem do displeje nebo naopak. Pod pásem tlačítek najdete mezeru mezi krycím sklem a plastovým rámečkem kolem displeje, kterou vyplňuje oranžová mřížka. Na první pohled bychom zde mohli čekat reproduktor, jedná se ale jenom o designový prvek.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Zámek zadního krytu brání jeho uvolnění, konektory jsou chráněny krytkami

V kompaktní krabičce najdete kromě telefonu standardní příslušenství v podobě microUSB kabelu, nabíječky (redukce na USB, potřebujete ještě USB kabel) a peckových sluchátek s mikrofonem. Dvougigová paměťovka si již hoví na svém místě v telefonu. Motorola zaslouží pochvalu za povedený manuál. Ten sice není nejrozsáhlejší (48 stran věnovaných ovládání telefonu), výrobce se ale neomezil jen pár textových popisků, návod je plný barevných obrázků, které popisují jak na telefon a jeho jednotlivé funkce. Ostřílení znalci nad manuálem ohrnou nos, začátečníkům s Androidem ale může přijít vhod.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Baterie se nachází pod plastovým krytem, pod článek se vkládá SIM karta i paměťová karta
Kapitoly článku

Témata článku: Motorola, , , Motorola Defy, Motorola Defy Mini, Motorola Defy+, Motorol, Děs, Def, Nativní systém, Motorola Def, Malý trik, Drsné zacházení, Min, Mini, Kamarád, Motor, Podprůměrný fotoaparát, Třídenní výdrž, Klasický androidí, Kama, Tísňové volání, Standardní příslušenství, Mini +, Nativní android,