Nakonec to bude drahé. Samsung zaplatí Applu za porušení patentů

Soudní spory Applu a Samsungu se táhnou už téměř pět let. Jihokorejci byli vždy těmi, kdo tahal za kratší konec a tento vývoj potvrzuje snad už také finální soudní rozhodnutí. Americký soud rozhodl, že Samsung musí Applu za porušení několika patentů zaplatit odškodné ve výši 548 milionů dolarů (cca 13,56 miliardy korun). Samsung u amerických soudů podal již dříve několik odvolání, ty jej ale zamítly.

Klepněte pro větší obrázek
Rivalové, přesto partneři. Samsung a Apple už dnes „vychladli“, ale staré křivdy se musí napravit

Jihokorejský gigant podle blogu Foss Patents zaplatí konečnou sumu do 10 dní od přijetí faktury. Zároveň si tím zajistí ochranu proti jakémukoli dodatečnému zpochybnění nebo přidávání dalších žalob do sporu. Tím by měly korejsko-americké války postupně utichat. Firmy už vloni oznámily, že se do dalších sporů mimo již vedené na území Spojených států pouštět nebudou. Jednak to neprospívá jejich image a navíc je Samsung jedním z významných dodavatelů komponent pro produkty Apple. Spolupráce se po této stránce má ještě rozšířit, pokud Samsung začne Applu dodávat AMOLED panely pro příští generace iPhonů.

I když je výsledná suma odškodného astronomická, Samsung opakovaným odvoláváním a protahováním případu na pokutě výrazně ušetřil. Podle prvního rozsudku ze srpna 2012 měl totiž Applu zaplatit 1,05 miliardy dolarů, což by bylo zhruba dvakrát tolik. Samsung porušil zejména patenty související s návrhem designu zařízení Galaxy a softwarové nadstavby TouchWiz v podobě, kterou používal v dobách modelů Galaxy S, S2, Tab 10.1 a dalších před před čtyřmi až pěti lety.

Diskuze (26) Další článek: Pozvánky na OnePlus 2 definitivně končí. Nebude to trochu nuda?

Témata článku: Apple, Samsung, , , Samsung Galaxy S, Americký soud, Sam, Porušení, Pór, Soudní spor, Porušení patentů, APP, Samsun