Nejdražší materiál na světě zpřesní GPS na 1 mm. Jak?

Bizarní cena za materiál bizarních vlastností. Fullereny slibují další mobilní revoluci. Jak to souvisí s geolokací a atomovými hodinami?

Vědci z Oxford University vytvořili materiál, jehož cena se na nedávné aukci vyšplhala na 22 tisíc liber za 200 mikrogramů. Gram by tak teoreticky vyšel na nějakých 4,1 miliardy Kč!

Dotyčným materiál je kombinací endohedrálních fullerenů N@C60 a N@C70. To jsou látky, jejichž molekuly mají uvnitř tak velký prostor, že se tam vejde atom, nebo dokonce molekula. Když se podíváte na vzorec, není těžké odtušit, že v tomto konkrétním případě jde o atom dusíku uzavřený v kulové klícce tvořené 60, resp. 70 atomy uhlíku. To výsledné látce propůjčuje unikátní vlastnosti, ale je extrémně náročné ji vyrobit – proto ta závratná cena.

 

Atomové hodiny do každého mobilu! ...ale letos to nebude.

 

Konkrétně tento fulleren se dá použít při konstrukci ještě přesnějších atomových hodin, než máme dnes. V současných atomových hodinách se používají atomy cesia. Jeho 55 elektronů je uspořádáno v několika orbitách a přecházejí mezi nimi s větší přesností, než třeba Země obíhá slunce. Pak už stačí změnu orbity změřit podle emitovaného rádiového signálu. Tvůrci vydraženého fullerenu tvrdí, že jejich materiál umožní konstrukci ještě přesnějších atomových hodin. A zatímco dnešní atomové hodiny zaberou celou místnost, ty budoucí fullerenové dostanou formu jediného čipu, takže se jednou dostanou do každého smartphonu.

K čemu potřebuje lidstvo ještě přesnější hodiny a proč bychom je měli chtít mít v každém kapesním zařízení? Tak třeba umožní sestrojit extrémně přesné geolokační systémy schopné určit polohu s přesností na milimetry. To by mohlo mj. znamenat revoluci v automobilovém průmyslu, masový nástup samořiditelných aut, a to už znamená zisky, za které se vyplatí bojovat.

Cena bude klesat, ale přijdou dražší

Ač je dnes cena extrémně malého množství fullerenu extrémně vysoká, výsledkem dalšího vývoje má být zjednodušení výrobního procesu a pokles ceny o několik řádů.

Ale je jen otázkou času, kdy se objeví ještě dražší materiál – to až se na trh dostanou první drobky antihmoty. Forbes její hodnotu odhaduje na nějakých 2,5 biliardy Kč za gram. Antihmota by pro změnu mohla sloužit k pohonu výrazně menších a levnějších vesmírných lodí, které vezmou lidstvo za nové obzory.

Zdroj: The Telegraph (via I fucking love science), úvodní obrázek: The Telegraph

 

Diskuze (43) Další článek: Byli nakupovat. Samsung auta, Číňani Operu a Japonci klíčový ARM

Témata článku: , , , , , Pokles ceny, Unikátní vlastnost, Velký prostor, Forbes, Telegraph, Material, Finance, Oxford, Jak, Mateř, Geolokační systém, Malé množství, Mat, Svět, The Telegraph, Lidstvo, Mater