Nejvíc prodatují Poláci a Britové. Češi jsou kvůli vysokým cenám na chvostu Evropy

Cenová politika datových služeb našich operátorů naučila zákazníky posouvat se od jedné Wi-Fi síti ke druhé a jejich datovou síť využívat jen sporadicky. Důkazem budiž jedna z nejnižších hodnot, co se týče objemu dat přenesených v českých mobilních sítích. O2, T-Mobile i Vodafone jsou na tom více méně stejně. Jak se říká jeden za osmnáct a druhý bez dvou za dvacet.

Podle čísel analytiků ze společnosti Tefficient, kteří využili čísla jednotného digitálního trhu EU, proteklo loni v síti každého z tuzemských operátorů zhruba 30 tisíc terabytů (30 petabytů).

Polský Play, finská Elisa či rakouská Trojka, o kterých jsme na MobilManii v minulosti psali, jsou někde úplně jinde, konkrétně se blíží hranici 400 petabytů, což je více než desetinásobek hodnot, které vykázali naši operátoři.

Ve srovnání se západními zeměmi, ale také třeba s Polskem jsou objemy přenesené v ČR žalostně nízké. Operátoři se v tomto momentu okamžitě vytasí se statistikou rostoucího meziročního provozu v datové síti, ale problém je, že nárůst není tak rychlý jako v zemích, se kterými bychom se chtěli a měli srovnávat.

Společně s námi zůstala na chvostu překvapivě také Belgie, která se v mnoha socioekonomických ukazatelích podobá České republice, samozřejmě až na mzdy a tedy i kupní sílu obyvatelstva. I v Belgii ale působí pouze tři mobilní operátoři, kteří mají přibližně stejný celkový počet zákazníků jako ti naši.

Při pohledu do všech tří nabídek tamních operátorů Proximus, Base a Orange vidíme podobně neutěšenou situaci jako u nás. Například všichni tři operátoři nabízejí ve vzácné shodě tarif se 300 volnými minutami, neomezenými SMS a 3 GB dat za 25 eur (cca 650 Kč) měsíčně. Že by belgický kartel, nebo jen „cenové následování“, jak rádi opakují i naši tři operátoři?

Pozor, uprostřed Evropy číhá roamingová past:

Diskuze (55) Další článek: Týden mobilně 392: Powerbanky s vychytávkami a neuvěřitelná chyba v českých sítích

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , Vysoká cena, Pol, Digitální trh, Tuzemský operátor, Polsko, Kupní síla, Břit, A/B, Trojka, Celkový počet, Chvost